Składniki (na 4 osoby)
1 kg mięsa wołowego z kością
1 jajko
1 cebula
3 łyżki masła
1 bułka pszenna
mleko (do namoczenia bułki)
tarta bułka
sok z cytryny
cukier, sól i pieprz do smaku
zielenina.
Przygotowanie
Najpierw wołowinę dokładnie myję, oddzielam mięso od kości i mielę w maszynce (kości wykorzystuję do ugotowania zupy), solę, pieprzę, wbijam jajko, dodaję drobno posiekaną cebulę podsmażoną na jednej łyżce masła, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę pszenną. Wszystko razem dokładnie mieszam i z tak przygotowanej masy formuję okrągłe zraziki. Następnie siekam delikatnie nożem i posypuję tartą bułką. W rondlu rozpuszczam dwie łyżki masła, dolewam szklankę wody, trochę soku cytrynowego, wsypuję tartą bułkę, odrobinę cukru i układam przygotowane zraziki, przykrywam pokrywą i duszę na wolnym ogniu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?