Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa z kapusty włoskiej

Waldemar Kurowski
Paweł Miecznik
Dzisiaj polecam obiad tzw. jednogarnkowy, który był powszechny w nie tak dawnych przecież czasach. Warto nieraz do nich wrócić. Zatem będzie to zupa z kapusty włoskiej.

Najpierw mięso myję, czyszczę ze zbędnego tłuszczu i zbędnych błon, oddzielam od kości, płuczę, kroję w drobne paski. Umyte kości zalewam zimną wodą i wstawiam do gotowania. Po około 25 minutach dodaję mięso, solę i gotuję kolejne 30 minut. Umyte i obrane warzywa rozdrabniam, kapustę obieram z nadpsutych liści i szatkuję. Do wrzącego wywaru dodaję warzywa i kapustę. Gotuję do miękkości.

Posiekaną cebulę lekko podrumieniam na tłuszczu, dodaję przesianą mąkę pszenną. Chwilę podsmażam, rozprowadzam zimną wodą, wlewam do wrzącej zupy, zagotowuję i odstawiam. Dodaję koncentrat pomidorowy wymieszany ze śmietanką i roztarty z solą czosnek. Przyprawiam do smaku solą, sproszkowaną papryką i odrobiną cukru. Na koniec posypuję drobno posiekaną zieleniną.

Zupę podaję bezpośrednio po ugotowaniu wraz z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami, oprószonymi zieleniną. Można też zjeść ze świeżym chlebem, równie dobrze się nadaje jak ziemniaki.

Składniki:

  • Zupa z kapusty włoskiej (na 4 osoby)
  • 40 dag wieprzowiny z kością (mogą być żeberka)
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 papryka czerwona
  • 50 dag kapusty włoskiej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub pomidory świeże
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150 ml śmietanki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • cukier
  • papryka sproszkowana do smaku
  • zielona pietruszka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski