Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 0,5kg dojrzałych pomidorów
- 1 papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- 1 duży ziemniak
- 1/3 zielonego ogórka
- 3 kopiaste łyżki jogurtu greckiego
- 1 czerwona cebula
- oliwa
- sól, pieprz
- 1,5 - 2l wywaru drobiowego lub warzywnego
Przygotowanie:
Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, położyć przeciętą stroną do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidory przekroić na pół, położyć na kolejną blachę skórką do dołu. Dodać nieobrane ząbki czosnku i całą papryczkę chili. Posolić, popieprzyć, skropić oliwą.
Na dolny poziom piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C wstawić blachę z pomidorami, na środkową półkę blachę z papryką. Gdy skórka papryki będzie czarna (po około 15-20 minutach), wyjąć ją oraz papryczkę chili, przełożyć do foliowego woreczka, zamknąć i odłożyć do przestygnięcia, a następnie obrać. Pomidory powinny piec się łącznie około 45 minut. Po wyjęciu czosnek obrać z łupin.
W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć. Dorzucić pomidory wraz ze skórką, upieczony czosnek, surowego ziemniaka pokrojonego w kostkę i obrane ze skóry papryki. Zalać wywarem, posolić. Gotować około 30 minut. Następnie zmiksować i doprawić. Gdyby zupa była zbyt gęsta, można ją rozrzedzić dodając wody lub wywaru.
Bazylię, jogurt oraz ogórka dokładnie zmiksować. Zupę podawać z kleksem sosu jogurtowo-ogórkowego.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?