Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Żurek wielkopolski

Elżbieta Podolska
Żurek wielkopolski lubi kwas i białą. A kto nie lubi żurku?

Składniki na żurek wielkopolski:
2 l wywaru
0,5 kg białej kiełbasy
0,25 kg boczku wędzonego parzonego
1szt. zakwasu na żurek
0,03 kg grzybów suszonych
2 ząbki czosnku
2 cebule majeranek
sól i pieprz do smaku
3 jaja
cukier
cytryna
0,2 l śmietany kremówki
1 kg ziemniaków
0,05 kg smalcu domowego

Przygotowanie:
Grzyby suszone ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażyć na smalcu, dodać pokrojony boczek oraz kiełbasę. Całość podsmażyć, zalać wywarem, dodać przyprawy oraz grzyby. Wlać zakwas i gotować około 10 minut.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Na końcu dodać śmietanę i odrobinę soku z cytryny. W miseczce ułożyć ćwiartki ugotowanych jaj oraz uduszone purée ziemniaczane.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski