Żurek wielkopolski

Elżbieta Podolska
Żurek wielkopolski lubi kwas i białą. A kto nie lubi żurku?

Składniki na żurek wielkopolski:
2 l wywaru
0,5 kg białej kiełbasy
0,25 kg boczku wędzonego parzonego
1szt. zakwasu na żurek
0,03 kg grzybów suszonych
2 ząbki czosnku
2 cebule majeranek
sól i pieprz do smaku
3 jaja
cukier
cytryna
0,2 l śmietany kremówki
1 kg ziemniaków
0,05 kg smalcu domowego

Przygotowanie:
Grzyby suszone ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażyć na smalcu, dodać pokrojony boczek oraz kiełbasę. Całość podsmażyć, zalać wywarem, dodać przyprawy oraz grzyby. Wlać zakwas i gotować około 10 minut.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Na końcu dodać śmietanę i odrobinę soku z cytryny. W miseczce ułożyć ćwiartki ugotowanych jaj oraz uduszone purée ziemniaczane.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie