W skrócie
Własnoręcznie zrobiona sałatka z tuńczykiem może przybierać najróżniejsze formy. Czasem łącze ją z ugotowanym brązowym ryżem albo sięgam po podgotowaną marchewkę. Poza sezonem na sałatę masłową zamiast niej sięgam po kapustę pekińską. Każdy z tych składników tworzy kolorową warstwę, która ładnie się prezentuje i nasyci na długo. To danie można także podać w ramach drugiego śniadania lub lekkiego lunchu w pracy. Poznaj przepis na prostą i szybką przekąskę do chleba.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania sałatki warstwowej z tuńczykiem
![Widok od przodu na sałatkę warstwową z tuńczykiem](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/95/74/6641da13757ea_p.jpg?1715591858)
Sałatka warstwowa z tuńczykiem – prosty przepis na przekąskę
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1/2 słoika tuńczyka w oleju,
- 1 niewielki por lub 1/2 cebuli,
- 4 listki sałaty masłowej,
- 2 duże jajka ugotowane na twardo,
- 3 świeże lub kiszone ogórki,
- 3 łyżki fasoli białej np.: cannelli gotowanej na parze,
- 1 papryka,
- 80 g twardej mozzarelli lub żółtego sera cheddar,
- 4 łyżki majonezu,
- 2 łyżki gęstego jogurtu,
- 1 łyżeczka musztardy diżońskiej,
- 1 łyżka koperku,
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku.
Jak zrobić sałatkę warstwową z tuńczykiem?
Sposób przygotowania:
- Na początku ugotuj jajka na twardo. Ostudź i oddziel żółtka od białek.
- Białka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, połącz w miseczce z majonezem, musztardą, jogurtem i fasolą.
- Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj posiekany koperek.
- W salaterce rozłóż połowę jajek wymieszanych z fasolą, koperkiem i majonezem.
- Następnie pokrój tuńczyka i rozłóż na warstwie jajek z majonezem.
- Pokrój paprykę i ogórki w kostkę i ułóż warstwami na tuńczyku.
- Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
- Porwij listki sałaty i ułóż na warzywach.
- Rozłóż drugą połowę masy z białkami jajek.
- Na niej ułóż pokrojone w kostkę żółtka.
- Startą na grubych oczkach mozzarellę i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
- Taka sałatka świetnie smakuje po schłodzeniu. Wystarczy 15 minut przed podaniem.
Dodatki do sałatki warstwowej z tuńczykiem
Ten rodzaj przystawki możesz dowolnie modyfikować. Zamiast fasoli z puszki polecam kukurydzę. Świeże ogórki mogą być zastąpione ogórkami kiszonymi, które nadadzą daniu wyrazistości. Do majonezu możesz dodać łyżeczkę musztardy diżońskiej. Natomiast na wierzchu rozłożyć dodatkową warstwę tuńczyka.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem nie musi być mdła. Znam paten...
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?