TYLKO U NAS
Robert Makłowicz na Impact! Jak lubiany krytyk kulinarny ocenia wielkopolskie smaki?
Robert Makłowicz czyli kulinarne "guru" Polski pojawił się w Poznaniu podczas Impact 2024. Tuż po panelu na temat partnerstwa marek z twórcami online, gwiazdor...
Potrawy z PRL, które jedliśmy codziennie
Chleb moczony w jajku i mleku smażony na rozgrzanym tłuszczu, kotlety z mortadeli, paprykarz szczeciński, blok czekoladowy, szyszki z ryżu preparowanego,...
U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski PRL
Sałatka jarzynowa, zimne nóżki, jajka w majonezie, koreczki z kiełbasy i żółtego sera, sos tatarski i obowiązkowo paluszki w szklance – oto kultowe przekąski na...
Obrzydlistwa rodem z PRL. Dziś już nikt tego nie je!
Szpinak jak krowi placek, mleko z kożuchem, kotlety z mortadeli, zupa owocowa, ozorki w sosie chrzanowym… Obrzydlistwo! W czasach PRL jedliśmy różne dania, na...
Kulinarne hity PRL. Kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. ZOBACZ PRZEPISY
Kulinarne hity PRL to z pewnością temat, który wielu Polakom kojarzy się z nostalgicznie wspominanymi czasami minionych dekad. To okres, w którym przepisy na...
Szaszłyki na grilla. Oto najsmaczniejsze przepisy na grillowane szaszłyki
Szaszłyki na grilla - najsmaczniejsze przepisy na grillowane szaszłyki. Latem, gdy słońce świeci, a w powietrzu unosi się zapach grilla, nie ma nic bardziej...
Sałatka na grilla. Najnowsze i najsmaczniejsze przepisy
Sałatka na grilla. Sezon grillowania to czas, gdy aromatyczne dymy i soczyste smaki opanowują podwórka i ogrody. Jednak oprócz soczystych kawałków mięsa i...
TYLKO U NAS
Taki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik
Chłodnik litewski, który znamy dzisiaj, najczęściej powstaje na bazie maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka. Mało kto wie, że w tradycyjnym przepisie dodawało...
Soczysty bryzol to prawdziwy rarytas. Tym daniem nakarmisz rodzinę
Bryzol to rodzaj kotleta przygotowywanego z mięsa wieprzowego lub wołowego. W czasie PRL-u podawano go na stołówkach i w ramach domowego niedzielnego obiadu....
Moja babcia z Kresów robiła takie pulchne racuchy. Ważny jest jeden składnik
Pulchne, złociste racuchy na zsiadłym mleku to pomysł na prosty, pożywny posiłek. Możesz przygotować je na śniadanie, kolację, a nawet na szybki obiad bez...
Najprostszy dodatek do ziemniaków. Poznaj przepis na gzik jak z Wielkopolski
Pyry z gzikiem to klasyczny przepis z ziemniaków wywodzący się z Poznania. Prostota tego dania podbiła podniebienia smakoszy w całym kraju. Najważniejszym...
Do batatów dodaję kaszę i smażę. To najsmaczniejsze kotlety warzywne
Chrupiące, rumiane kotlety warzywne przygotujesz z batatów i ulubionej kaszy. Są bardzo smaczne i świetnie smakują z sosem czosnkowym oraz sałatą z rukoli....
Czas na szparagi! Zobacz propozycje kucharzy Concordia Taste
Zdaniem Adama Adamczaka, szefa kuchni w Concordia Taste w Poznaniu, szparagi należą do warzyw bardzo uniwersalnych i można je połączyć z niemal każdą potrawą....
Najlepszy przepis na pieczone udka. Do marynaty dodaję sekretny składnik
Szukasz pomysłu na prosty do przygotowania, ale pożywny i smaczny obiad? Proponuję pieczone udka z kurczaka z warzywami. To danie, które nie wymaga wiele pracy,...
Ogromny jubileusz i jedzenie z PRL-u w Hotelu Mercure. Zdjęcia potraw jak sprzed lat!
To już 60 lat Hotelu Mercure w Poznaniu. Jego pracownicy świętują wielki jubileusz, a w ramach uroczystości do menu hotelowej restauracji wprowadzono potrawy z...
"Kucharz musi mieć serducho". Wielka kulinarna feta prosto z lat 70. i 80. w Poznaniu
Poznański Hotel Mercure świętuje swoje 60-lecie. Z tej okazji byli oraz obecni kucharze restauracji Winestone przygotowali specjalne menu z potrawami z lat 70....
Ten zajazd-widmo w Wielkopolsce kryje mroczne tajemnice. Tu rozegrał się dramat!
Za czasów PRL i także po 90 roku "Zajazd pod Kaczorem" przy trasie z Poznania do Wrocławia był znany w całej Wielkopolsce. Słynął z serwowanej w nim pieczonej...
Nasyci brzuch, nacieszy oczy. Jej smak powala na kolana!
Jeśli szukasz pomysłu na rozgrzewający, lekki posiłek, który nasyci brzuch i oczy, to polecam ci cytrynową zupę z cukinii. Jest w niej mnóstwo dobrych rzeczy:...
Pyszna i sycąca zupa z klopsami. Wypróbuj prosty przepis
Kwaśny klops to sycąca i pyszna zupa, popularna szczególnie w kuchni kujawsko-pomorskiej. Podpowiadam, jak prosto możesz ją przygotować. Taki obiad z pewnością...
Wiosenna zupa, którą gotuję do znudzenia. Przepis, jak od babci
Domowa zupa szczawiowa z ziemniakami może być gotowana na wiele sposobów. Często wykorzystuje się do niej rosół z poprzedniego dnia, gotuje na bazie wędzonych...
Polskie danie w rankingu 10 najlepszych potraw świata! Sprawdźcie TOP przysmaków
Jedzenie to nie tylko konieczność, ale też przyjemność i przygoda. Kuchnia zbliża ludzi, niezależnie od kultury, religii czy szerokości geograficznej. Zwłaszcza...
Fenomenalna sałatka z młodych ziemniaków. Sprawdzona do dań z grilla
Sałatka ziemniaczana to popularny i pyszny dodatek do dań z grilla. Sprawdzi się idealnie na każdej imprezie. Proponuję przepis na sałatkę z młodych ziemniaków...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 2 godziny temu w kategorii Sushi
Dodano 3 godziny temu w kategorii Rehabilitacja
Dodano 3 dni temu w kategorii Dekoracje ślubne
Dodano 4 dni temu w kategorii Kwiaciarnia