Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Akademia Kulinarnego Poznania: Poznaj sekrety francuskiej kuchni

Elżbieta Podolska
Akademia Kulinarnego Poznania
W sobotę o godz. 11 rozpoczną się kolejne zajęcia z Akademii Kulinarnego Poznania. tematem będzie wielkopolska dziczyzna i sekrety francuskiej kuchni. Warto zostać studentem takiej uczelni, gdzie wykładowcami są sami mistrzowie.

Uczestnicy warsztatów w Le Palais du Jardin poznają sekrety przygotowywania porywających kreacji najdoskonalszej kuchni francuskiej wg przepisu Szefa Kuchni restauracji - Michała Stężalskiego.

Podczas najbliższych warsztatów przedstawi on sztandarowe dania znad Sekwany oraz przekaże prostą receptę na sukces w ich przyrządzaniu. Wśród mięs używanych podczas warsztatów znajdzie się wspaniała wielkopolska dziczyzna - dzik i sarna.

Przygotujemy z nich smakowitą przystawkę: wątrobę z dzika glazurowaną głębokim Porto i palonymi orzechami włoskimi z coulis z Balsamico i malinami oraz porywające danie główne: comber z sarny a la Wellington z konfiturą z czerwonej cebuli. Słodkości warsztatom doda natomiast pyszny deser - Creme Caramel z flambirowanymi owocami runa leśnego i creme de cassis.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski