W 2015 roku ponad 20 zakładów mięsnych z regionu zdecydowało się na poddanie analizie swojej produkcji.
Nie brakuje też rodzinnych zakładów mięsnych, które mogą pochwalić się swoimi specjałami. Potwierdza to i nasz plebiscyt. Ze zgłoszeń widać, że lubimy mięso i też uważamy, że wielkopolskie wędliny są dobrej jakości i godne polecenia.
Kiełbasy dla każdego
Podwędzana, pieczona czy parzona, a może wszystkie naraz? Jeżeli mówimy o lekko podwędzanej oraz parzonej w naturalnej osłonce kiełbasie - to Firmowa z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Maćko. Wytwarzana jest z najwyższej jakości mięsa wieprzowego, produkowana na bazie naturalnych składników. Niepowtarzalny smak, idealny zapach i prawidłowe zabarwienie w procesie produkcji sprawia, że ta wyjątkowa kiełbasa idealnie nadaje się na grilla, ognisko lub na zimno.
W naszym plebiscycie mamy też kiełbasę w wersji wędzonej i pieczonej firmy Paszak. Wieprzowa Kiełbasa Pradziadka jest kiełbasą średniorozdrobnioną. Wędzi się ją w tradycyjnej wędzarni na drewnie olchowo-bukowym. Najważniejszym jej składnikiem jest najwyższej jakości mięso i przyprawy naturalne.
Jeżeli mówimy o tradycji, to nie można pominąć też Kiełbasy Polskiej firmy Szajek, receptura której sięga początku XX wieku.
- Kiełbasa polska jest jedną z najstarszych tradycyjnych wędlin naszego kraju. Mój dziadek, ojciec, a teraz my z braćmi produkujemy ją zgodnie z starą recepturą, przekazaną nam przez pradziadka. Tak samo jak kiedyś kiełbasa jest długo wędzona drewnem buczyną i olchą. Do jej przygotowania wykorzystujemy tradycyjne dodatki - pieprz, czosnek i majeranek - mówi Gerard Szajek, współwłaściciel zakładów mięsnych Szajek.
Drób i wieprzowina
Nie musimy daleko jechać, by zjeść smaczną szynkę czy też filet pieczony z indyka. Ten ostatni przygotowują w Rawiczu pod marką Giżewski. Filet Pieczony z Indyka to produkt przygotowany ze świeżego fileta z indyka ze skórą. Niepowtarzalny charakter nadają mu naturalne przyprawy, głównie ziele angielskie i liść laurowy. Pieczenie w temperaturze 220 stopni uwydatnia naturalne walory kruchego mięsa. Co ważne, wyrób bez dodatku glutaminianu sodu i barwników.
Bez zbędnych dodatków produkuje się Szynkę Kruchą firmy Waldi w Grodzisku Wielkopolskim. - Wyróżnia się ona wyjątkowym smakiem i kruchością oraz wysoką mięsnością. Wędzimy ją dymem olchowo-bukowym. Szynka Krucha nie zawiera polifosforanów, obecność których zwiększa zdolność wiązania wody przez mięso, co pozwala przede wszystkim zwiększyć wydajność wędlin - mówi Mirosława Wysiadły, współwłaścicielka zakładów mięsnych Waldi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?