Błyskawiczny tort szwardzwaldzki [PRZEPIS]

ELKA
Błyskawiczny tort szwardzwaldzki [PRZEPIS]
Błyskawiczny tort szwardzwaldzki [PRZEPIS]
Specjalną propozycję przygotował dla naszych Czytelników Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy. Tort szwardzwaldzki to niemiecki przysmak, którego historia sięga niespełna stu lat, a który szybko stał się kluczową atrakcją ważnych uroczystości. Zobacz przepis na tort szwardzwaldzki!

Błyskawiczny tort szwardzwaldzki [PRZEPIS]

SKŁADNIKI:

  • gotowe spody tortowe ciemne Dahli
  • tabliczka czekolady gorzkiej (+ pół tabliczki na posypkę)
  • 750 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie mrożonych wiśni 400 gramów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki żelatyny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wiśnie rozmrażamy i odcedzamy.

Rozpuszczamy 1 tabliczkę czekolady połamaną na kosteczki w misce wstawionej do mikrofalówki na około 2 minuty lub w garnuszku, postawionym na małym ogniu.

Odstawiamy czekoladę, żeby trochę przestygła.

Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.

Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy ją na sztywno.

Jak zacznie się ubijać, powoli wsypujemy cukier puder, a następnie, również powoli, wlewamy rozpuszczoną czekoladę.

Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy przez 20 sekund w mikrofalówce lub w garnuszku i ciepłą wlewamy do masy. Szybko miksujemy. Masę kładziemy od razu na ciasto lub, jeśli wyjdzie jeszcze trochę niegęsta, wstawiamy ją do lodówki na 10-15 minut, by zgęstniała.

Dwa spody tortowe smarujemy masą i wykładamy je odcedzonymi wcześniej wiśniami.

Trzeci spód, na samej górze, oraz boki tortu pokrywamy samą masą i posypujemy całość potartą czekoladą.

Wierzch dekorujemy bezami Śnieżynkami Dan Cake i wiśniami.

Tort szwardzwaldzki
Przepis dotarł do Polski z Niemiec. Kwestia jego dokładnego pochodzenia nie jest jednak dla historyków łatwa do ustalenia. Nazwa tortu prawdopodobnie wywodzi się stąd, że jednym z jego składników jest Schwarzwälder Kirschwasser - destylowany z wiśni likier ze Schwarzwaldu. To jednak nie wyklucza tego, że idea tortu mogła narodzić się w Schwarzwaldzie, by móc ewoluować w pozostałych częściach Niemiec. Współczesna forma tortu przyjęła się w 1915 roku, kiedy Josef Keller, cukiernik z Bad Godesberg, zaserwował go w słynnej kawiarni Café Agner. Od tego czasu tort szwardzwaldzki stawał się coraz bardziej rozpoznawalny w Niemczech - w 1934 roku został wspomniany w literaturze, by 15 lat później zająć 13. miejsce w rankingu najbardziej rozpoznawalnych tortów niemieckich, i wtedy usłyszał o nim cały świat.

Sekret tortu szwardzwaldzkiego tkwi nie tylko w jego niewyjaśnionej historii, ale i w kombinacji jego składników. Ucztę dla podniebienia zapowiada puszysty biszkopt, który można przygotować samodzielnie lub, jeśli zależy nam na zaoszczędzeniu czasu, kupić gotowy, na przykład w formie spodów tortowych ciemnych Dahli. Ważną rolę w przygotowaniu biszkoptu, odgrywa alkohol, którym, w zależności od przepisu, nasącza się spody tortu. Tradycyjnie używało się do tego likieru Kirschwasser, natomiast współcześnie, zwykle używa się alkoholi bardziej dostępnych, takich jak: rum, brandy czy koniak. W Stanach Zjednoczonych natomiast, biszkoptu nie nasącza się wcale i tort szwardzwaldzki serwuje się bez dodatku alkoholu. Kolejny krok to przygotowanie słodkiego kremu z bitej śmietany, który nadaje tortowi lekkości. Oczywiście między warstwami nie może zabraknąć także szlachetnych wiśni. Odpowiednie będą zarówno wiśnie świeże, mrożone, jak i kandyzowane, choć ideałem są wiśnie w likierze maraskino. Tak przekładane warstwy składników tworzą wyrafinowany tort, który na końcu ozdabiamy bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi i wiśniami.

Najnowsze informacje dot. koronawirusa

Wideo

Materiał oryginalny:

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

m
marysia

Szwarcpasta, szwarc-charakter...Ech, ale interpunkcja też skandaliczna...

m
marysia

Szwarcwaldzki, bo pochodzi od Schwarzwaldu czyli Czarnolasu na nasze. Gdzie korekta?

j
ja

wasza pod psem... nieuki.....

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3