Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Boże Narodzenie: Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

ELKA
Jeśli do świąt przygotujesz się wcześniej, później będziesz mieć więcej czasu na świętowanie.

Składniki:
Ciasto:
pół kilo mąki pszennej,
szklanka ciepłej wody,
żółtko,
łyżeczka masła,
sól

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Farsz:
pół kilo kiszonej kapusty,
10 dag suszonych grzybów,
cebula,
olej,
sól,
pieprz

Przygotowanie:
Zagnieść ciasto według przepisu na pierogi ruskie. Zamiast żółtka można użyć całego jajka, wówczas ciasto będzie twardsze i bardziej elastyczne.

Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna lekko odcisnąć i ugotować, najlepiej w wywarze warzywnym lub mięsnym. Wcześniej namoczone grzyby ugotować osobno.

Kapustę i grzyby odsączyć i posiekać, wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy i przyprawić solą oraz pieprzem. Do farszu można również dodać kilka łyżek posiekanej i zrumienionej cebuli. Z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki, nakładać farsz i zlepiać brzuchate pierożki. Gotować we wrzątku przez około 2 minut od wypłynięcia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski