Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Buraczki tarte w słoiku

Anastazja Bezduszna
123rf
Najczęściej i najchętniej marynujemy grzyby i ogórki. Kisić można również kapustę białą i czerwoną. Śmiało można sięgnąć po cukinię i buraki

Składniki:

  • 3,5 kg buraków,
  • szklanka octu 10%,
  • półtora szklanki wody,
  • szklanka cukru,
  • sól według uznania (średnio pół łyżeczki)

Sposób przygotowania:
Buraki gotujemy na półtwardo. Odstawiamy, by ostygły. Jak będą zimne, obieramy je i trzemy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy buraki do słoika. Z octu, wody, cukru i soli gotujemy zalewę. Zalewamy nią słoiki i pasteryzujemy przez około 15 minut. Niektóre gospodynie dodają do buraków też paprykę lub cebulę. Wtedy należy paprykę i cebule zetrzeć albo bardzo drobno pokroić i wrzucić do słoików razem z burakami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski