Składniki:
- 3,5 kg buraków,
- szklanka octu 10%,
- półtora szklanki wody,
- szklanka cukru,
- sól według uznania (średnio pół łyżeczki)
Sposób przygotowania:
Buraki gotujemy na półtwardo. Odstawiamy, by ostygły. Jak będą zimne, obieramy je i trzemy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy buraki do słoika. Z octu, wody, cukru i soli gotujemy zalewę. Zalewamy nią słoiki i pasteryzujemy przez około 15 minut. Niektóre gospodynie dodają do buraków też paprykę lub cebulę. Wtedy należy paprykę i cebule zetrzeć albo bardzo drobno pokroić i wrzucić do słoików razem z burakami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?