Buraczki tarte w słoiku

Anastazja Bezduszna
123rf
Najczęściej i najchętniej marynujemy grzyby i ogórki. Kisić można również kapustę białą i czerwoną. Śmiało można sięgnąć po cukinię i buraki

Składniki:

  • 3,5 kg buraków,
  • szklanka octu 10%,
  • półtora szklanki wody,
  • szklanka cukru,
  • sól według uznania (średnio pół łyżeczki)

Sposób przygotowania:
Buraki gotujemy na półtwardo. Odstawiamy, by ostygły. Jak będą zimne, obieramy je i trzemy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy buraki do słoika. Z octu, wody, cukru i soli gotujemy zalewę. Zalewamy nią słoiki i pasteryzujemy przez około 15 minut. Niektóre gospodynie dodają do buraków też paprykę lub cebulę. Wtedy należy paprykę i cebule zetrzeć albo bardzo drobno pokroić i wrzucić do słoików razem z burakami.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie