Mięso z piersi kurczaka to znakomita propozycja składnika dla wszystkich osób, którym zależy na schudnięciu oraz utrzymaniu formy. Jest ono bogate w białko, a co równie ważne, charakteryzuje się bardzo niską zawartością tłuszczów i węglowodanów. Dlaczego trzeba jeść białko? Lista argumentów "za" jest długa. Wszyscy, którzy kiedykolwiek mieli problem z otyłością, wiedzą, jak trudno jest opanować ataki głodu. Duża ilość protein w posiłkach sprawia, że dłużej towarzyszy nam uczucie sytości i nie podjadamy śmieciowego jedzenia, ani nie rzucamy się jak szaleni na kolejne posiłki. Ponadto jedzenie białek pomaga spalać kalorie. Organizm zużywa ich znacznie więcej niż przy trawieniu węglowodanów i tłuszczów. Jedząc białko, dbamy o nasze mięśnie i koś-ci. Należy jednak pamiętać, że radykalne zwiększenie podaży białka nie rozwiąże naszych kłopotów z formą. Na spożywanie większych ilości białka powinny uważać osoby mające problemy z nerkami. Pamiętajmy, że zwykle uważa się za zdrowe jedzenie protein w stosunku 1 g - 1 kg masy ciała, osoby aktywne fizycznie mogą jeść ich nieznacznie większą ilość.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Popeye - zawadiacki marynarz z komiksów i filmów rysunkowych, aby zyskać siłę i uporać się z przeciwnikami, zjadał szpinak, którego porcja nadawała mu wręcz nadludzką moc. Nam po zjedzeniu kurczaka ze szpinakiem i chrzanem według receptury pani Joanny mięśnie natychmiast nie urosną, ale posiłek ten ma szansę zrobić wiele dobrego. W szpinaku znajdziemy znaczną ilość witamin: A, B, C, E oraz odpowiedzialnej za stan naszego układu kostnego witaminy K. Szpinak może okazać się przydatny w zmaganiach z kłopotami z trawieniem. Kolejną zaletą tej rośliny jest ogromna za-wartość antyutleniaczy. Naukowcy podejrzewają, że szpinak jest w stanie opóźniać rozwój chorób Alzheimera i Parkinsona. Wiadomo także, że systematyczne spożywanie tej rośliny dzięki zawartości potasu pomaga obniżać ciśnienie, a magnez korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i pomaga w co-dziennej walce ze stresem.
Dodatek ząbka czosnku sprawi, że szpinak będzie smakował znacznie lepiej, a sama potrawa zyska jeszcze większą moc prozdrowotną. Ta niewielka roślina jest w stanie skutecznie walczyć z wirusami i bakteriami, dlatego powinniśmy pamiętać o niej szczególnie w okresie, kiedy łatwo o przeziębienia i choroby. Ponadto czosnek doskonale sprawdza się w walce z pasożytami i grzybami. Jego dobroczynne działanie odczują tak-że cukrzycy, osoby mające kłopoty z układem krążenia - działa on przeciwzakrzepowo i powoduje zmniejszenie poziomu cholesterolu. Jakby tego było mało, ma on działanie antynowotworowe. Dotychczas przeprowadzone badania wskazują, że czosnek jest szczególnie skuteczny w przypadku nowotworów układu pokarmowego.
Duże ilości pieprzu czarnego dodane do dania z kurczaka także wyjdą nam na zdrowie. Ma on udowodnione działanie przeciwzapalne. Sprawdza się też jako środek przeciwbólowy. Osoby będące w trakcie odchudzania powinny zapamiętać, że pieprz czarny, podobnie jak kajeński, pomaga podkręcić tempo metabolizmu i sprawdza się w trakcie diet redukujących wagę.
Pani Joanna uwzględniła w swoim przepisie dodatek oleju lnianego budwigowego. To środek, który w ostatnich latach zdobył ogromną popularność. Przypisuje mu się bardzo korzystne oddziaływanie na zdrowie. Ma między innymi obniżać poziom cholesterolu, pomagać w funkcjonowaniu układom: nerwowemu, pokarmowemu oraz krwionośnemu.
Filet z kurczaka ze szpinakiem i chrzanem
Składniki:
- 90 g piersi z kurczaka
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 średnia cebulka
- 1 średni ząbek czosnku
- łyżka korzenia chrzanu (startego na drobnej tarce)
- pieprz czarny mielony
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju lnianego budwigowego
Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Po chwili dodać pokrojoną cebulę oraz wlać mleko. Gotować chwilę, po czym dodać chrzan oraz czosnek. Po kilku minutach dodać pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i skropioną sokiem z cytryny. Po 3-4 minutach dodać dużą szczyptę pieprzu oraz sok z cytryny. Dodać umyte i obrane liście szpinaku, wymieszać, dusić jeszcze minutkę. Wyłączyć gaz, wlać łyżkę oleju, wymieszać i wyłożyć danie na talerz. Można podać samodzielnie lub z ryżem brązowym.
Autor przepisu: Joanna Jasiak
Konkurs dla Czytelników - wygraj atrakcyjne nagrody
1}Nadal masz szansęna wygraną!
Już za tydzień rozpoczniemy czwartą część konkursu Chudnij ze smakiem. Podamy składniki, z których należy skomponować swój zdrowy posiłek. Przez kolejne tygodnie w ramach konkursu będziemy prezentować dania opracowane przez inne osoby związane z Gaca System. Może w tych przepisach odnajdziecie inspirację do stworzenia własnych dań?
Zapraszamy do zabawy.
2}Nagrody miesiąca
Autor najlepszego przepisu miesiąca w nagrodę otrzyma bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywie-niowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne.
Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideo-konferencji na platformie SOS Odchudzanie.
Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.
3}Nagroda główna
3 tysiące złotych i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.
Organizatorem konkursu i sponsorem nagród jest KM Magnum Sp. z o.o.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?