Składniki:
25 g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
4 kopiaste łyżki gęstego purée z dyni
szklanka mleka
90 ml oliwy z oliwek ekstra virgin
1/4 szklanki wyłuskanych pestek dyni
Przygotowanie:
Drożdże skruszyć do kubka, dodać 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z drożdży, cukier, sól, purée z dyni oraz ciepłe mleko. Ciasto wyrobić, gdy pojawią się pęcherzyki, dodać podgrzaną oliwę (do ok. 30 st.) i pestki dyni. Wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki, przez ok. 15 minut.
Jeśli jest bardzo rzadkie, dodać więcej przesianej mąki (zależy jak wilgotne będzie purée z dyni). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto nałożyć do formy (najlepiej średniej wielkości z kominem) wysmarowanej oliwą z oliwek, ponownie pozostawić do wyrośnięcia, na 1/2 godziny.
Piec ok. 60 minut w temperaturze 175 stopni. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest już upieczone.
Gdyby w trakcie pieczenia wierzch ciasta zrumieniał się za bardzo, położyć na nim kawałek folii aluminiowej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?