Ciasto dyniowe - prosty przepis

ELKA
Korzystajmy z dyni, bo i smaczna i zdrowa.

Składniki:
25 g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
4 kopiaste łyżki gęstego purée z dyni
szklanka mleka
90 ml oliwy z oliwek ekstra virgin
1/4 szklanki wyłuskanych pestek dyni

Przygotowanie:
Drożdże skruszyć do kubka, dodać 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z drożdży, cukier, sól, purée z dyni oraz ciepłe mleko. Ciasto wyrobić, gdy pojawią się pęcherzyki, dodać podgrzaną oliwę (do ok. 30 st.) i pestki dyni. Wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki, przez ok. 15 minut.

Jeśli jest bardzo rzadkie, dodać więcej przesianej mąki (zależy jak wilgotne będzie purée z dyni). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto nałożyć do formy (najlepiej średniej wielkości z kominem) wysmarowanej oliwą z oliwek, ponownie pozostawić do wyrośnięcia, na 1/2 godziny.

Piec ok. 60 minut w temperaturze 175 stopni. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest już upieczone.

Gdyby w trakcie pieczenia wierzch ciasta zrumieniał się za bardzo, położyć na nim kawałek folii aluminiowej.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie