18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciężko po świetach? Wypróbuj lekkostrawne dania

Elżbieta Podolska
Risotto to potrawa, którą można szybko przygotować. Smakuje wyśmienicie. Trzeba ją tylko przygotować zgodnie z przepisem
Risotto to potrawa, którą można szybko przygotować. Smakuje wyśmienicie. Trzeba ją tylko przygotować zgodnie z przepisem archiwum
Dość kalorii i tłuszczu! Dość świątecznego obżarstwa (do następnego razu oczywiście). Teraz nadchodzi czas odpoczynku od 12 potraw, ciężkich bigosów, pieczonych mięs i wypieków. Chętnie zjemy znacznie lżejsze dania. Ale jakie? Może coś z ryżu, z kurczakiem, warzywami albo na przykład kotlety z płatków owsianych - podpowiada Elżbieta Podolska

Dobrze jest jeść bigos czy schab sztygara faszerowany kiełbasą. Dobrze, ale przez krótki czas, bo potem człowiek odczuwa przesyt, nie może się ruszać i tylko patrzy z przerażeniem na wagę, której wskazówka przesuwa się o kilka kilogramów w górę.

Dlatego teraz warto sięgnąć po znacznie mniej kaloryczne potrawy. Choć jestem zwolenniczką twierdzenia znakomitego szefa kuchni Kurta Schellera, że kuchnia to nie apteka i nie ma co liczyć kalorii, ale tak naprawdę po świętach trzeba to zrobić.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Tym bardziej że po wielkim gotowaniu i staniu przez kilka godzin w kuchni też nam się już nie bardzo chce. Dlatego wybrałam potrawy, które robi się góra w pół godziny, smakowite, a lekkie. Risotto tak naprawdę możemy zrobić ze wszystkim, co lubimy: pomidorami, grzybami, tuńczykiem. Najlepiej jest mieć do tego ryż arborio, ale ze zwykłego też się uda (wtedy jednak lepiej tego risottem nie nazywać, bo Włosi nie zniosą takiej profanacji). Warto także zwyczajem Francuzów na koniec dodać dwie łyżki masła prosto z lodówki, by się zrobiło gęste i aksamitne.

Risotto to potrawa, którą można szybko przygotować. Smakuje wyśmienicie. Trzeba ją tylko przygotować zgodnie z przepisem

Warzywa wcale nie muszą być mrożone. Na rynkach i w sklepach mnóstwo jest tych świeżych: brokuły, kalafiory, marchew, brukiew, rzepa, jarmuż. Nic, tylko kupować i jeść. Można z nich robić sałatki, surówki w przeróżnych kombinacjach. Ale można też robić puree. Ugotować (oprócz jarmużu, bo to raczej przypomina w wykorzystaniu szpinak) i rozetrzeć blenderem. Można dodać odrobinę mleka lub śmietany i masła. Doprawić do smaku. Znakomite jest połączenie np. brukwi z pietruszką i marchewką. Do tego np. pierś kurczaka lekko opiekana panierowana w jajku i płatkach owsianych. Niby panierka, ale jednak dużo lżejsza.

Płatki owsiane są też znakomitym produktem dietetycznym. Dostarczają one mnóstwa węglowodanów złożonych, które wolniej się trawią i tym samym dają nam uczucie sytości na dłużej. Można z nich przygotować np. znakomite kotlety.

Bierzemy:
3 szklanki płatków owsianych,
cebula,
6 szklanek wody,
2 jajka,
pieprz,
sól.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją, aż się zarumieni. Płatki zalewamy wrzącą wodą i gotujemy ok. 10 minut. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy garnek z gazu. Do papki owsianej dodajemy cebulę, jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej, kładziemy na patelnię i smażymy.

Oczywiście warto sięgnąć też po ryby i to przeróżne od pstrąga po solę, tilapię, dorsza i morszczuka. Smażone, gotowane, zapiekane zawsze zdrowe, smaczne i lekkie. Dla mnie rybą, która nadaje się praktycznie na każdą okazję i do każdego przepisu, jest dorsz. Nawet w najprostszej postaci usmażony i posypany posiekanym jajkiem na twardo. Pycha!

Lekka kuchnia nie musi być monotonna, ale zdrowa i smakowita

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski