Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Confit z kaczki owinięty papierem ryżowym

ELKA
Confit z kaczki
Confit z kaczki Paweł Miecznik
Kruchy confit z kaczki owinięty papierem ryżowym z przełamującym smak sosem śliwkowo-imbirowym.

Składniki:
udko z kaczki
olej z tymiankiem
czosnek
20 g masła
natka pietruszki
sól,
pieprz
papier ryżowy
150 g śliwek węgierek
20 g cukru
świeży imbir

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:
Jedno duże udko z kaczki w oleju z tymiankiem, czosnkiem przez około 7 godzin pieczemy w temperaturze 90 stopni.

Ugotowane mięso obieramy i kruszymy na drobne kawałki, dodajemy 20 g masła oraz natkę pietruszki według uznania, sól, pieprz do smaku.

Kawałek papieru ryżowego namaczamy w zimnej wodzie, następnie układamy na nim ok. 50 g mięsa z kaczki i rolujemy jak sajgonki.

Sos:
150 g śliwek węgierek bez pestek przesmażyć z cukrem (20 g) na patelni, dodać drobno pokrojony świeży imbir, podusić jeszcze 5 minut, następnie zblendować i przecedzić przez sito.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski