Składniki:
udko z kaczki
olej z tymiankiem
czosnek
20 g masła
natka pietruszki
sól,
pieprz
papier ryżowy
150 g śliwek węgierek
20 g cukru
świeży imbir
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Jedno duże udko z kaczki w oleju z tymiankiem, czosnkiem przez około 7 godzin pieczemy w temperaturze 90 stopni.
Ugotowane mięso obieramy i kruszymy na drobne kawałki, dodajemy 20 g masła oraz natkę pietruszki według uznania, sól, pieprz do smaku.
Kawałek papieru ryżowego namaczamy w zimnej wodzie, następnie układamy na nim ok. 50 g mięsa z kaczki i rolujemy jak sajgonki.
Sos:
150 g śliwek węgierek bez pestek przesmażyć z cukrem (20 g) na patelni, dodać drobno pokrojony świeży imbir, podusić jeszcze 5 minut, następnie zblendować i przecedzić przez sito.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?