Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cukinie faszerowane mięsem i żółtym serem

KS
Cukinia jest bardzo smaczna i pożywna. Łatwo się ją przyrządza. Faszerowana, duszona czy jako składnik lecza - zawsze świetnie smakuje.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 świeża papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 pomidory
  • 300 g sera żółtego Gouda
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cukinię umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 200 g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić cukinie. Na mięso położyć pokrojonego w cząstki pomidora
i posypać pozostałym serem startym na tarce. Tak przygotowane cukinie wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 - 50 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski