Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cynadry wieprzowe po winiarsku

Waldemar Kurowski
Może to nie jest zbyt wyszukane danie i nie wszyscy za nim przepadają, ale są smakosze właśnie tej potrawy i proszą mnie o przepis. Spełniam zatem życzenia i sam też ugotuję dzisiaj cynadry wieprzowe. Cynadry podaję z kaszą gryczaną lub ziemniakami.

Składniki (na 4 osoby)

  • 90 dag cynadrów
  • 10 dag cebuli
  • 8 dag smalcu
  • 4 dag mąki pszennej
  • pieprz, sól i majeranek do smaku

Przygotowanie

Najpierw starannie cynadry płuczę, usuwam zbędne błony, obgotowuję i odcedzam. Następnie ponownie zalewam zimną wodą i gotuję w całych sztukach. Po ugotowaniu, gdy już są miękkie, wyjmuję i kroję w talarki. Przyrządzam zasmażkę z tłuszczu, cebuli i mąki, lekko ją zrumieniam, rozprowadzam wywarem i zalewam cynadry dodając pieprz i majeranek do smaku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski