Czas na rabarbar

Elżbieta Podolska
Elżbieta Podolska
Pyszny placek drożdżowy, kompot, nadziewane bułeczki, muffiny, ale też konfitura do mięsa. To wszystko można przygotować z rabarbarem, którego czas właśnie nastał.

ZOBACZ TEŻ: Lody nie tylko dla ochłody

Jedni twierdzą, że nie należy go jeść. inni, że tylko w umiarkowanych ilościach, bowiem zawiera kwas szczawiowy wypłukujący m.in. wapno z organizmu. Inni natomiast sądzą, że jego właściwości przeciwnowotworowe są nie do przecenienia, ale pojawiają się dopiero, kiedy poddajemy go obróbce termicznej co najmniej przez 20 minut. Chińczycy uważają, że to jedna z 50 najcenniejszych roślin leczniczych.

Aspekt zdrowotny też jest ważny, ale ten smakowy jest podstawowy. Nie trzeba się rabarbarem objadać, ale przygotowanie placka drożdżowego czy ucieranego, nadziewanych muffinek, a nawet kompotu według receptury babcinej z dodatkiem wanili jest corocznym hitem czerwcowego menu.

Trochę się trzeba namęczyć przy obieraniu. Najlepiej odciąć końcówki z obu stron i obierając skórkę delikatnie, by nie pozostawały żadne włókna, które potem przeszkadzają podczas jedzenia. Tym razem przedstawiamy przepisy na słodko.

Kompot z rabarbaru

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru malinowego
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Z rabarbaru obcinamy końcówki, obieramy ze skóry, następnie kroimy w grubszą kostkę.

Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, ale tak by się nie rozgotował. Musi zostać w całych kostkach.

Pod sam koniec dorzucamy cukier waniliowy dwie - trzy łyżeczki.

Kiedy lekko przestygnie dosładzamy cukrem.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Biszkopt z rabarbarem

Składniki:

  • 4 jaja
  • 25 dag cukru
  • 25 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 80 dag rabarbaru
  • cynamon
  • cukier puder do posypania ciasta
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Umyty rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę.

Wymieszać z 3 łyżkami cukru i poczekać aż puści sok.

Przygotować formę.

Rabarbar odcedzić. Ułożyć na dnie formy i oprószyć delikatnie cynamonem.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym aż zrobią się białe. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. I delikatnie wymieszać.

Ciasto wylać do formy.

Piec około godziny w średnio nagrzanym (ok. 180 stopni) piekarniku.

Po ostygnięciu i wyjęciu z formy posypać cukrem pudrem.

Szarlotka z rabarbarem

Składniki:

Ciasto:

  • 45 dag mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 15 dag cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 25 dag masła

  • 2 jajka

  • budyń waniliowy, śmietankowy lub kokosowy

Rabarbar:

  • 60 dag rabarbaru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania szarlotki

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i masło. Wszystko dokładnie posiekać razem nożem. Dodać jajka i zagniatać, żeby wszystko stanowiło gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki.

Przygotować budyń.

Przygotować foremkę do ciasta.

Jednak kulę ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia podsypując papier i wałek mąką. Wyłożyć spód foremki, a samo ciasto podziurawić widelcem, tak by wypuścić powietrze. Wstawić do lodówki.

Pozostałą część ciasta także rozwałkować.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Rabarbar umyć obrać , pokroić na nieduże kawałki. Przełożyć do miski i dodać mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, cukier, cynamon.

Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie wyłożyć na ciasto w formie. Na wierzchu ułożyć budyń i przykryć płatem ciasta, podziurkować je widelcem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut na złoty kolor.

FLESZ: Polacy żyją krócej. Co nas zabija?

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3