ZOBACZ TEŻ: Lody nie tylko dla ochłody
Jedni twierdzą, że nie należy go jeść. inni, że tylko w umiarkowanych ilościach, bowiem zawiera kwas szczawiowy wypłukujący m.in. wapno z organizmu. Inni natomiast sądzą, że jego właściwości przeciwnowotworowe są nie do przecenienia, ale pojawiają się dopiero, kiedy poddajemy go obróbce termicznej co najmniej przez 20 minut. Chińczycy uważają, że to jedna z 50 najcenniejszych roślin leczniczych.
Aspekt zdrowotny też jest ważny, ale ten smakowy jest podstawowy. Nie trzeba się rabarbarem objadać, ale przygotowanie placka drożdżowego czy ucieranego, nadziewanych muffinek, a nawet kompotu według receptury babcinej z dodatkiem wanili jest corocznym hitem czerwcowego menu.
Trochę się trzeba namęczyć przy obieraniu. Najlepiej odciąć końcówki z obu stron i obierając skórkę delikatnie, by nie pozostawały żadne włókna, które potem przeszkadzają podczas jedzenia. Tym razem przedstawiamy przepisy na słodko.
Kompot z rabarbaru
Składniki:
- 1 kg rabarbaru malinowego
- 2 litry wody
- 2 łyżki cukru waniliowego
- cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Z rabarbaru obcinamy końcówki, obieramy ze skóry, następnie kroimy w grubszą kostkę.
Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, ale tak by się nie rozgotował. Musi zostać w całych kostkach.
Pod sam koniec dorzucamy cukier waniliowy dwie - trzy łyżeczki.
Kiedy lekko przestygnie dosładzamy cukrem.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Biszkopt z rabarbarem
Składniki:
- 4 jaja
- 25 dag cukru
- 25 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 80 dag rabarbaru
- cynamon
- cukier puder do posypania ciasta
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Umyty rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę.
Wymieszać z 3 łyżkami cukru i poczekać aż puści sok.
Przygotować formę.
Rabarbar odcedzić. Ułożyć na dnie formy i oprószyć delikatnie cynamonem.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym aż zrobią się białe. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. I delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do formy.
Piec około godziny w średnio nagrzanym (ok. 180 stopni) piekarniku.
Po ostygnięciu i wyjęciu z formy posypać cukrem pudrem.
Szarlotka z rabarbarem
Składniki:
Ciasto:
45 dag mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
25 dag masła
2 jajka
budyń waniliowy, śmietankowy lub kokosowy
Rabarbar:
- 60 dag rabarbaru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania szarlotki
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i masło. Wszystko dokładnie posiekać razem nożem. Dodać jajka i zagniatać, żeby wszystko stanowiło gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki.
Przygotować budyń.
Przygotować foremkę do ciasta.
Jednak kulę ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia podsypując papier i wałek mąką. Wyłożyć spód foremki, a samo ciasto podziurawić widelcem, tak by wypuścić powietrze. Wstawić do lodówki.
Pozostałą część ciasta także rozwałkować.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Rabarbar umyć obrać , pokroić na nieduże kawałki. Przełożyć do miski i dodać mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, cukier, cynamon.
Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie wyłożyć na ciasto w formie. Na wierzchu ułożyć budyń i przykryć płatem ciasta, podziurkować je widelcem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut na złoty kolor.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?