Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czas na rabarbar

Elżbieta Podolska
Elżbieta Podolska
Pyszny placek drożdżowy, kompot, nadziewane bułeczki, muffiny, ale też konfitura do mięsa. To wszystko można przygotować z rabarbarem, którego czas właśnie nastał.

ZOBACZ TEŻ: Lody nie tylko dla ochłody

Jedni twierdzą, że nie należy go jeść. inni, że tylko w umiarkowanych ilościach, bowiem zawiera kwas szczawiowy wypłukujący m.in. wapno z organizmu. Inni natomiast sądzą, że jego właściwości przeciwnowotworowe są nie do przecenienia, ale pojawiają się dopiero, kiedy poddajemy go obróbce termicznej co najmniej przez 20 minut. Chińczycy uważają, że to jedna z 50 najcenniejszych roślin leczniczych.

Aspekt zdrowotny też jest ważny, ale ten smakowy jest podstawowy. Nie trzeba się rabarbarem objadać, ale przygotowanie placka drożdżowego czy ucieranego, nadziewanych muffinek, a nawet kompotu według receptury babcinej z dodatkiem wanili jest corocznym hitem czerwcowego menu.

Trochę się trzeba namęczyć przy obieraniu. Najlepiej odciąć końcówki z obu stron i obierając skórkę delikatnie, by nie pozostawały żadne włókna, które potem przeszkadzają podczas jedzenia. Tym razem przedstawiamy przepisy na słodko.

Kompot z rabarbaru

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru malinowego
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Z rabarbaru obcinamy końcówki, obieramy ze skóry, następnie kroimy w grubszą kostkę.

Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, ale tak by się nie rozgotował. Musi zostać w całych kostkach.

Pod sam koniec dorzucamy cukier waniliowy dwie - trzy łyżeczki.

Kiedy lekko przestygnie dosładzamy cukrem.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Biszkopt z rabarbarem

Składniki:

  • 4 jaja
  • 25 dag cukru
  • 25 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 80 dag rabarbaru
  • cynamon
  • cukier puder do posypania ciasta
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Umyty rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę.

Wymieszać z 3 łyżkami cukru i poczekać aż puści sok.

Przygotować formę.

Rabarbar odcedzić. Ułożyć na dnie formy i oprószyć delikatnie cynamonem.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym aż zrobią się białe. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. I delikatnie wymieszać.

Ciasto wylać do formy.

Piec około godziny w średnio nagrzanym (ok. 180 stopni) piekarniku.

Po ostygnięciu i wyjęciu z formy posypać cukrem pudrem.

Szarlotka z rabarbarem

Składniki:

Ciasto:

  • 45 dag mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 15 dag cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 25 dag masła

  • 2 jajka

  • budyń waniliowy, śmietankowy lub kokosowy

Rabarbar:

  • 60 dag rabarbaru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania szarlotki

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i masło. Wszystko dokładnie posiekać razem nożem. Dodać jajka i zagniatać, żeby wszystko stanowiło gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki.

Przygotować budyń.

Przygotować foremkę do ciasta.

Jednak kulę ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia podsypując papier i wałek mąką. Wyłożyć spód foremki, a samo ciasto podziurawić widelcem, tak by wypuścić powietrze. Wstawić do lodówki.

Pozostałą część ciasta także rozwałkować.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Rabarbar umyć obrać , pokroić na nieduże kawałki. Przełożyć do miski i dodać mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, cukier, cynamon.

Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie wyłożyć na ciasto w formie. Na wierzchu ułożyć budyń i przykryć płatem ciasta, podziurkować je widelcem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut na złoty kolor.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski