Czas zawodowców: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego: smakuj życie z nami!

Grzegorz Okoński
Grzegorz Okoński

Wideo

Udostępnij:
Produkcja żywności jest branżą rozwijającą się, w której stawiane są coraz to nowe wyzwania. Dobrze przygotowani fachowcy, specjaliści od organizowania i prowadzenia produkcji artykułów spożywczych zawsze znajdą pracę w zakładach mięsnych, piekarniach i cukierniach, restauracjach, czy hotelach. Dobrze przygotowani – bo w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu.

Zespół zajmuje dobrą pozycję na mapie poznańskich placówek oświatowych. Ma długie tradycje – bo założono go w 1946 roku, bardzo dobre osiągnięcia uczniów startujących w olimpiadach i konkursach branżowych, świetną bazę do nauki zawodu i doborowy zespół lubianych nauczycieli. Duże znaczenie ma też przynależność Technikum Przemysłu Spożywczego ZSPS w Poznaniu do grona „Złotych Szkół 2020”, czyli efekt miejsca w pierwszej setce najlepszych techników w Polsce, sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników Perspektywy 2020.

Zespół Szkół kształci uczniów w pięcioletnim Technikum Przemysłu Spożywczego i w trzyletniej Branżowej Szkole I stopnia nr 8. Absolwenci Technikum zdobywają kwalifikacje na kierunku technik hotelarstwa – mają tu m.in. rozszerzony język obcy i geografię, technik przetwórstwa mleczarskiego – gdzie poznają tajniki produkcji wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń, a także organizacji i nadzorowania produkcji wyrobów mleczarskich, jak również technik technologii żywności – po którym uzyskują kwalifikacje z zakresu produkcji wyrobów cukierniczych, wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń, wyrobów piekarskich, i produkcji przetworów mięsnych i tłuszczowych. Grono techników uzupełnia także technik żywienia i usług gastronomicznych, który zdobywa kwalifikacje organizacji żywienia i usług gastronomicznych oraz przygotowania i wydawania dań. Ten kierunek ma rozszerzony język obcy i rozszerzoną biologię.

Natomiast Branżowa Szkoła I Stopnia nr 8 przygotowuje do zawodów cukiernika, kucharza, piekarza i przetwórcy mięsa. To wciąż poszukiwane na rynku pracy zawody, których wartość Szkoła jeszcze wzmacnia przez uwzględnienie w programie szkolnym rozszerzonych przedmiotów – języka obcego i informatyki. Uczniowie korzystają także własnych pracowni i z bazy oraz… z doświadczenia ponad 250 piekarni, zakładów gastronomicznych, hoteli, restauracji, cukierni i zakładów mięsnych, których listę można znaleźć na stronie internetowej placówki. Widać z nich, że partnerami szkoły są dobrze znane poznańskie firmy, co z jednej strony świadczy o zaufaniu dla placówki, a z drugiej – gwarantuje naprawdę fachowe przygotowanie praktyczne!

Warto dodać, że szkoła regularnie podejmuje wyzwanie stawiane młodym profesjonalistom, a jej uczniowie startują w ogólnopolskich i międzynarodowych turniejach przetwórstwa mięsnego, piekarskich, cukierniczych i kucharskich. Oto jej reprezentanci: Michał Doroszkiewicz zajął I miejsce na XI Mistrzostwa Świata Młodych Cukierników, I miejsce na Młodzieżowych Mistrzostwach Karkonoszy Kucharzy i Barmanów zajęli Kacper Jakszewski i Artur Wesoły i także I miejsca na Ogólnopolskich Olimpiadach Wiedzy o Żywności zajmowały Sandra Pietrzak, Zuzanna Krenz i Marianna Hoffmann. Mikołaj Drożdziński stanął na najwyższym miejscu podiom w XV Ogólnopolskim Turnieju Przetwórstwa Mięsa im. Iwony Mossakowskiej, Patryk Lewandowski i Łukasz Kuta – w plebiscycie portalu Mistrz Branży - kategoria receptura ucznia, a Mikołaj Kiliński – w XVI Ogólnopolskim Turnieju Cukierniczym im. Wojciecha Kandulskiego.

Uczniowie i nauczyciele odbywają także międzynarodowe staże zawodowe „Europa na talerzu” we włoskich, niemieckich oraz hiszpańskich przedsiębiorstwach. Do poszerzonych w ten sposób kompetencji zawodowych teoretycznych i praktycznych dochodzą jeszcze językowe i kulturowe, dając niezły pakiet, liczący się na rynku pracy, szczególnie międzynarodowym. Przy okazji: właśnie przy okazji tego projektu zbudowano profil absolwenta Technikum Przemysłu Spożywczego, jako pracownika poszukiwanego w firmach europejskich, posiadającego pożądane kompetencje językowe, kulturowe, przygotowanego do pracy w środowisku wielokulturowym i wielojęzykowym, samodzielnego i praktycznie komunikującego się za granicą. Tegoroczna edycja

staży odbywa się we Włoszech oraz Hiszpanii i obejmuje 48 uczniów klas II, III oraz IV, o specjalnościach technik technologii żywności, technik hotelarz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych.

Ósmoklasistom szukającym jeszcze dobrej szkoły w atrakcyjnym zawodzie podpowiadamy – warto aplikować do Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego! Macie czas na złożenie wniosku do 20 czerwca...

Partnerem odcinka Czas Zawodowców jest Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Głos Wielkopolski
Dodaj ogłoszenie