Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czebureki z mięsnym farszem

ELKA
Brzmi egzotycznie, smakuje znakomicie. Czebureki z mięsnym farszem.

Składniki na czebureki z mięsnym farszem:
Ciasto:

  • [/b]1/2 kg mąki,
  • 3 dag drożdży,
  • jajko, sól,
  • odrobina ciepłego mleka i wody

Farsz:

  • 1/2 kg baraniny,
  • 2 cebule,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smażenia

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:
Zagnieść niezbyt twarde ciasto drożdżowe, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Mięso oczyścić dokładnie z żyłek i tłuszczu, posiekać. Dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek, przyprawy. Dolać odrobinę wody, wyrobić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 1/2 cm. Szklanką lub talerzykiem wykrawać duże krążki. Nakładać farsz i dokładnie zalepiać. Układać w rondlu na mocno rozgrzanym tłuszczu i smażyć jak pączki z obu stron ok. 15 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski