Składniki na czebureki z mięsnym farszem:
Ciasto:
- [/b]1/2 kg mąki,
- 3 dag drożdży,
- jajko, sól,
- odrobina ciepłego mleka i wody
Farsz:
- 1/2 kg baraniny,
- 2 cebule,
- 3-4 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- tłuszcz do smażenia
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Zagnieść niezbyt twarde ciasto drożdżowe, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Mięso oczyścić dokładnie z żyłek i tłuszczu, posiekać. Dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek, przyprawy. Dolać odrobinę wody, wyrobić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 1/2 cm. Szklanką lub talerzykiem wykrawać duże krążki. Nakładać farsz i dokładnie zalepiać. Układać w rondlu na mocno rozgrzanym tłuszczu i smażyć jak pączki z obu stron ok. 15 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?