Spis treści
Po czekoladę sięgamy, gdy nam smutno, gdy chcemy obdarować bliską osobę lub gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Uwielbiają ją dzieci jak i dorośli. Nic dziwnego. Ma wiele zalet, choć, niestety jest kaloryczna i za dużo zjeść jej nie można.
Dzień Czekolady
Dzień Czekolady obchodzony jest nie tylko 12 kwietnia. Kolejny raz o tym smakołyku będzie głośno 7 lipca, podczas Światowego Dnia Czekolady. W tym dniu w 1550 roku czekoladę poznali mieszkańcy Europy.
W USA święto czekolady przypada 28 października. W Afryce Zachodniej celebrowano go 14 lutego.
Jaka czekolada jest najlepsza?
Każdy ma swój ulubiony smak. Poszczególne rodzaje czekolady różnią się przede wszystkim zawartością miazgi kakaowej. Czynnik ten warunkuje ich smak, aromat, konsystencję i wartość odżywczą.
- Mleczna. Do jej produkcji używa się płynnej masy kakaowej, masła kakaowego i cukru oraz dodaje się mleko w proszku, które nadaje jej kremową konsystencję i jaśniejszy odcień.
- Gorzka. Mianem gorzkiej określa się te tabliczki, które zawierają od 70 do 99 procent czystego kakao. Nasycenie tym składnikiem decyduje o wyrazistym smaku. Uważana jest za najzdrowszą czekoladę.
- Biała. Nie zawiera miazgi kakaowej, a jedynie sam tłuszcz kakaowy, mleko i cukier, dlatego przyjmuje kremowy kolor. Powstała w roku 1930. Jest bardzo słodka.
- Różowa. Czekolada o różowym zabarwieniu powstała dopiero w roku 2017. Wytwarzana jest z odpowiednio sfermentowanych ziaren kakaowca rubinowego. Różowy kolor jest więc całkowicie naturalny. Czekolada tego typu ma orzeźwiający, jagodowy smak oraz delikatną konsystencję.
- Deserowa. Zawiera od 30 do 70 procent kakao, głównie w postaci miazgi. Pozostałe składniki to masło kakaowe, cukier, a czasami dodatki smakowe. Jest stosunkowo słodka i chętnie wykorzystywana w cukiernictwie (m.in. do wyrobu czekoladek).
Na rynku dostępne są dietetyczne czekolady: wegańska, czekolada bez laktozy lub bez dodatku cukru.
Mnóstwo jest dodatków do czekolady. Od orzechów i migdałów, po rodzynki, chrupki, paprykę, miętę, żurawinę, ciasteczka, galaretki i inne produkty.
Dlaczego warto jeść czekoladę?
Czekolada jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa. Im więcej zawiera kakao, tym większy i lepszy jest jej wpływ na nasz organizm.
Uważa się, że spożywanie gorzkiej czekolady wpływa korzystnie na układ nerwowy i mózg. Dzięki polifenolom i flawonolom czekolada podwyższa jakość snu, niweluje stres i sprzyja koncentracji. Poza kakao, gorzka czekolada zawiera między innymi: magnez, potas i żelazo. Dzięki czemu poprawia humor, a także koncentrację, pracę mózgu oraz układu krwionośnego.
Spożywanie czekolady o wysokiej zawartości kakao polecane jest np. osobom pracującym fizycznie, a także osobom w podeszłym wieku, ponieważ wykazano, że wpływa ona pozytywnie na pamięć długotrwałą.
Ile gorzkiej czekolady możemy bezkarnie zjeść?
Gorzka czekolada cechuje się dość wysoką kalorycznością. Dietetycy i lekarze są zdania, że dzienna dawka gorzkiej czekolady to nie więcej, niż 20 gram. Oznacza to, że w ciągu doby nie powinniśmy jeść więcej, niż jedną piątą tabliczki.
Czekolady nie powinny jeść osoby zmagające się z otyłością oraz uczulone na kakao. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby z kamicą nerkową.
Nastolatki, walczące z trądzikiem, powinny pamiętać, że czekolada niekorzystnie wpływa na naszą cerę i może potęgować objawy trądziku.
Nie zaleca się także spożywania dużej ilości czekolady osobom cierpiącym na refluks żołądka.
Kliknijcie w galerię i zobaczcie, co o czekoladzie sądzą internauci. Te memy was rozbawią.
Komary - co je wabi a co odstrasza?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?