Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Desery z arbuza przepisy na: tort arbuzowy, karpatka i kremowy deser z pistacjami. Sprawdź, jak zrobić

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Sezon na arbuzy: zobacz przepis na karpatkę arbuzową.
Sezon na arbuzy: zobacz przepis na karpatkę arbuzową. Delecta
Sezon letni to idealny czas na sięgnięcie po soczystego i orzeźwiającego arbuza. Przedstawiamy przepisy na desery z arbuza: karpatkę arbuzową, biszkopt arbuzowy oraz deser kremowy z arbuza z piscacjami.

Przepis na karpatkę arbuzową

Składniki:

  • 250 ml wody
  • 125 g margaryny
  • 4-5 jaj
  • 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta

Nadzienie:

  • 1/4 średniego arbuza(500 ml)
  • 200 g masła lub margaryny
  • Dekoracja: 1 łyżka cukru pudru

Do wypieków potrzebujemy dwóch blaszek obłożonych papierem, o wymiarach 12x26.

Sposób przygotowania karpatki arbuzowej
Piekarnik nastawiamy na 220°C bez termoobiegu. Gotujemy wodę z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem karpatka Delecta, rozcierając masę. Po jej schłodzeniu wbijamy jajka i miksujemy je na najwyższych obrotach przez 5 minut. Masę przekładamy do blaszek, rozsmarowujemy i pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru. Przygotowujemy nadzienie. Arbuza obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy (tak, aby powstało około 500 ml soku). Następnie, rozprowadzamy zawartość torebki z kremem w soku arbuzowym (wg. przepisy na opakowaniu), a pozostały sok gotujemy. Do gotującego się soku wlewamy rozrobiony proszek i gotujemy chwilę, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy krem i przykrywamy górną warstwą ciasta. Posypujemy karpatkę cukrem pudrem.

Zobacz też: przepis na kiszone arbuzy

Przepis na biszkopt arbuzowy: Biszkoptowy arbuzowiec

Składniki :
Biszkopt kakaowy:

  • 3 jajka
  • 100 g mąki tortowej
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Biszkopt makowy:

  • 3 jajka
  • 100 g mąki tortowej
  • 120 g cukru
  • 3 łyżki maku

Masa truskawkowa:

  • około 2 szklanki wody
  • 100 g truskawek
  • 1 opakowanie kisielu truskawkowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny

Krem:

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • mix do śmietany (np. Delecta)

Masa arbuzowa:

  • 500 g miąższu arbuza
  • galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania biszkoptu arbuzowego:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C . Do dwóch białek ubitych na sztywno i żółtek utartych z cukrem, dodajemy mąkę, kakao i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubite białko i mieszamy obie masy. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy około 15 minut . Pieczemy biszkopt makowy. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, mak i mieszamy.

Ciemny, wystudzony biszkopt smarujemy połową ubitej z mixem do śmietany śmietanki. Na to wylewamy masę arbuzową, którą przygotowujemy z gotowanego przez 10 minut na niewielkim ogniu miąższu arbuza bez pestek oraz galaretki. Biszkopt makowy układamy na masie arbuzowej. Smarujemy drugą porcją masy śmietankowej. Układamy pokrojone truskawki i zalewamy masą truskawkową. Aby ją przygotować gotujemy szklankę wody, w pozostałej części rozpuszczamy kisiel oraz cukier. Do gorącej dodajemy żelatynę, mieszając do rozpuszczenia. Zostawiamy na noc w lodówce.

Sprawdź też:

Przepis na deser arbuzowy z pistacjami

Składniki:

  • 1 kg arbuza
  • 35 g cukru pudru
  • 35 g żelatyny
  • 50 ml wrzątku
  • 3 krople aromatu waniliowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pistacje

Sposób przygotowania deseru arbuzowego:
Wyciskamy sok z arbuza. Miksujemy go z cukrem pudrem, cynamonem oraz aromatem waniliowym. W kilku łyżkach wrzątku rozpuszczamy żelatynę. Sok z arbuza podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy całość do połączenia składników. Krem studzimy i przelewamy do foremek na babeczki lub filiżanek i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Pistacje zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek, a następnie siekamy. Stężały deser wykładamy na schłodzony talerz. Dekorujemy pistacjami oraz plasterkiem świeżego arbuza.

Sprawdź też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski