Desery z arbuza przepisy na: tort arbuzowy, karpatka i kremowy deser z pistacjami. Sprawdź, jak zrobić

Anastazja BezdusznaZaktualizowano 
Sezon na arbuzy: zobacz przepis na karpatkę arbuzową.
Sezon na arbuzy: zobacz przepis na karpatkę arbuzową. Delecta
Sezon letni to idealny czas na sięgnięcie po soczystego i orzeźwiającego arbuza. Przedstawiamy przepisy na desery z arbuza: karpatkę arbuzową, biszkopt arbuzowy oraz deser kremowy z arbuza z piscacjami.

Przepis na karpatkę arbuzową

Składniki:

  • 250 ml wody
  • 125 g margaryny
  • 4-5 jaj
  • 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta

Nadzienie:

  • 1/4 średniego arbuza(500 ml)
  • 200 g masła lub margaryny
  • Dekoracja: 1 łyżka cukru pudru

Do wypieków potrzebujemy dwóch blaszek obłożonych papierem, o wymiarach 12x26.

Sposób przygotowania karpatki arbuzowej
Piekarnik nastawiamy na 220°C bez termoobiegu. Gotujemy wodę z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem karpatka Delecta, rozcierając masę. Po jej schłodzeniu wbijamy jajka i miksujemy je na najwyższych obrotach przez 5 minut. Masę przekładamy do blaszek, rozsmarowujemy i pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru. Przygotowujemy nadzienie. Arbuza obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy (tak, aby powstało około 500 ml soku). Następnie, rozprowadzamy zawartość torebki z kremem w soku arbuzowym (wg. przepisy na opakowaniu), a pozostały sok gotujemy. Do gotującego się soku wlewamy rozrobiony proszek i gotujemy chwilę, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy krem i przykrywamy górną warstwą ciasta. Posypujemy karpatkę cukrem pudrem.

Zobacz też: przepis na kiszone arbuzy

Przepis na biszkopt arbuzowy: Biszkoptowy arbuzowiec

Składniki :
Biszkopt kakaowy:

  • 3 jajka
  • 100 g mąki tortowej
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Biszkopt makowy:

  • 3 jajka
  • 100 g mąki tortowej
  • 120 g cukru
  • 3 łyżki maku

Masa truskawkowa:

  • około 2 szklanki wody
  • 100 g truskawek
  • 1 opakowanie kisielu truskawkowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny

Krem:

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • mix do śmietany (np. Delecta)

Masa arbuzowa:

  • 500 g miąższu arbuza
  • galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania biszkoptu arbuzowego:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C . Do dwóch białek ubitych na sztywno i żółtek utartych z cukrem, dodajemy mąkę, kakao i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubite białko i mieszamy obie masy. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy około 15 minut . Pieczemy biszkopt makowy. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, mak i mieszamy.

Ciemny, wystudzony biszkopt smarujemy połową ubitej z mixem do śmietany śmietanki. Na to wylewamy masę arbuzową, którą przygotowujemy z gotowanego przez 10 minut na niewielkim ogniu miąższu arbuza bez pestek oraz galaretki. Biszkopt makowy układamy na masie arbuzowej. Smarujemy drugą porcją masy śmietankowej. Układamy pokrojone truskawki i zalewamy masą truskawkową. Aby ją przygotować gotujemy szklankę wody, w pozostałej części rozpuszczamy kisiel oraz cukier. Do gorącej dodajemy żelatynę, mieszając do rozpuszczenia. Zostawiamy na noc w lodówce.

Sprawdź też:

Przepis na deser arbuzowy z pistacjami

Składniki:

  • 1 kg arbuza
  • 35 g cukru pudru
  • 35 g żelatyny
  • 50 ml wrzątku
  • 3 krople aromatu waniliowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pistacje

Sposób przygotowania deseru arbuzowego:
Wyciskamy sok z arbuza. Miksujemy go z cukrem pudrem, cynamonem oraz aromatem waniliowym. W kilku łyżkach wrzątku rozpuszczamy żelatynę. Sok z arbuza podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy całość do połączenia składników. Krem studzimy i przelewamy do foremek na babeczki lub filiżanek i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Pistacje zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek, a następnie siekamy. Stężały deser wykładamy na schłodzony talerz. Dekorujemy pistacjami oraz plasterkiem świeżego arbuza.

Sprawdź też:

polecane: FLESZ: Demaskujemy mity o weganizmie i wegetarianizmie

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3