Przepis na karpatkę arbuzową
Składniki:
- 250 ml wody
- 125 g margaryny
- 4-5 jaj
- 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
Nadzienie:
- 1/4 średniego arbuza(500 ml)
- 200 g masła lub margaryny
- Dekoracja: 1 łyżka cukru pudru
Do wypieków potrzebujemy dwóch blaszek obłożonych papierem, o wymiarach 12x26.
Sposób przygotowania karpatki arbuzowej
Piekarnik nastawiamy na 220°C bez termoobiegu. Gotujemy wodę z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem karpatka Delecta, rozcierając masę. Po jej schłodzeniu wbijamy jajka i miksujemy je na najwyższych obrotach przez 5 minut. Masę przekładamy do blaszek, rozsmarowujemy i pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru. Przygotowujemy nadzienie. Arbuza obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy (tak, aby powstało około 500 ml soku). Następnie, rozprowadzamy zawartość torebki z kremem w soku arbuzowym (wg. przepisy na opakowaniu), a pozostały sok gotujemy. Do gotującego się soku wlewamy rozrobiony proszek i gotujemy chwilę, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy krem i przykrywamy górną warstwą ciasta. Posypujemy karpatkę cukrem pudrem.
Zobacz też: przepis na kiszone arbuzy
Przepis na biszkopt arbuzowy: Biszkoptowy arbuzowiec
Składniki :
Biszkopt kakaowy:
- 3 jajka
- 100 g mąki tortowej
- 120 g cukru
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
Biszkopt makowy:
- 3 jajka
- 100 g mąki tortowej
- 120 g cukru
- 3 łyżki maku
Masa truskawkowa:
- około 2 szklanki wody
- 100 g truskawek
- 1 opakowanie kisielu truskawkowego
- 2 łyżki cukru
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
Krem:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru
- mix do śmietany (np. Delecta)
Masa arbuzowa:
- 500 g miąższu arbuza
- galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania biszkoptu arbuzowego:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C . Do dwóch białek ubitych na sztywno i żółtek utartych z cukrem, dodajemy mąkę, kakao i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubite białko i mieszamy obie masy. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy około 15 minut . Pieczemy biszkopt makowy. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, mak i mieszamy.
Ciemny, wystudzony biszkopt smarujemy połową ubitej z mixem do śmietany śmietanki. Na to wylewamy masę arbuzową, którą przygotowujemy z gotowanego przez 10 minut na niewielkim ogniu miąższu arbuza bez pestek oraz galaretki. Biszkopt makowy układamy na masie arbuzowej. Smarujemy drugą porcją masy śmietankowej. Układamy pokrojone truskawki i zalewamy masą truskawkową. Aby ją przygotować gotujemy szklankę wody, w pozostałej części rozpuszczamy kisiel oraz cukier. Do gorącej dodajemy żelatynę, mieszając do rozpuszczenia. Zostawiamy na noc w lodówce.
Sprawdź też:
Przepis na deser arbuzowy z pistacjami
Składniki:
- 1 kg arbuza
- 35 g cukru pudru
- 35 g żelatyny
- 50 ml wrzątku
- 3 krople aromatu waniliowego
- pół łyżeczki cynamonu
- pistacje
Sposób przygotowania deseru arbuzowego:
Wyciskamy sok z arbuza. Miksujemy go z cukrem pudrem, cynamonem oraz aromatem waniliowym. W kilku łyżkach wrzątku rozpuszczamy żelatynę. Sok z arbuza podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy całość do połączenia składników. Krem studzimy i przelewamy do foremek na babeczki lub filiżanek i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Pistacje zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek, a następnie siekamy. Stężały deser wykładamy na schłodzony talerz. Dekorujemy pistacjami oraz plasterkiem świeżego arbuza.
Sprawdź też:
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?