Czosnek to roślina z rodziny cebulowatych, która od wieków jest stosowana jako lekarstwo i przyprawa. Jest jednym z najpopularniejszych składników, wykorzystywanych w kuchni na całym świecie: od Europy po Azję.
Czosnek nie tylko dodaje potrawom smaku, ale ma też właściwości prozdrowotne. Zawiera m.in. allicynę, będącą naturalnym antybiotykiem, który może pomóc w zwalczaniu chorób bakteryjnych i grzybiczych. Czosnek jest również bogaty w witaminę C, witaminę B6, mangan i selen, które są niezbędne dla zdrowia. Działa także jako naturalny środek przeciwzapalny i może pomóc w łagodzeniu objawów zapalenia gardła, kaszlu i przeziębienia.
Te osoby muszą uważać z jedzeniem czosnku
Choć jedzenie czosnku na ogół jest bezpieczne, to jest kilka grup osób, które powinny go unikać, a przynajmniej ograniczać jego spożycie. Pod pewnymi warunkami substancje zawarte w czosnku mogą być bowiem niebezpieczne dla zdrowia.
Sprawdź w galerii kto powinien uważać z jedzeniem czosnku:
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?