Nowością na skalę kraju jest food and beer matching, czyli łączenie potraw z piwami. Obecnie pracujemy nad stworzeniem najlepiej pasujących do siebie zestawów dań i piw w różnych stylach - mówi Bartosz Łaskawy, współwłaściciel Chmielnik Beer&Grill. - Chodzi o to, żeby pokazać jak bardzo piwo może uwydatniać smak potraw, jakie serwujemy. Jest to także doskonała okazja żeby doświadczyć niedostępnego nigdzie indziej przeżycia kulinarnego, no i oczywiście nauczyć się trochę sztuki łączenia piwa z potrawami - dodaje jego partner Tomasz Wesołowski.
Połączenia koziego sera na ciepło z pomidorkami i mieszanką świeżych sałat, zdaniem kucharzy, najbardziej pasują do cydru. Do piwa pszenicznego ich zdaniem pasuje, na pierwszy rzut oka, proste połączenie ryby i risotto z zielonymi warzywami. Także do piw w stylu apa smakować będzie karkówka wieprzowa z młodymi ziemniaczkami i gzikiem. A do antrykotu wołowego z ciecierzycą i karmelizowaną marchewką i pietruszką odpowiadać będą piwa w stylu stout. A co wy podacie na weekendową kolację?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?