Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowa nalewka z moreli wspomaga odporność i wzrok, usprawnia trawienie. Ma niesamowity smak i aromat! Wypróbuj przepis na morelówkę

Monika Góralska
Monika Góralska
Nalewkę można przygotować również z suszonych moreli, najlepiej użyć ekologicznych, niesiarkowanych.
Nalewkę można przygotować również z suszonych moreli, najlepiej użyć ekologicznych, niesiarkowanych. zia_shusha/gettyimages.com
Morele to smaczne i słodkie owoce, którymi właśnie możemy się cieszyć, ponieważ w lipcu i sierpniu trwa na nie sezon. Już teraz można z nich więc przygotować nalewkę, która umili nam zimowe wieczory i przypomni smak letnich dni. Morelówka ma piękny, pomarańczowy kolor, niezwykły zapach i soczysty, słodki smak. Usprawni trawienie, pomoże obniżyć ciśnienie krwi i poprawić ostrość widzenia (jednak nie można przekraczać zalecanych dawek i trzeba pamiętać o tym, że istnieją też przeciwwskazania do jej stosowania). Wypróbuj przepis na nalewkę morelową.

Spis treści

Domowa nalewka z moreli na spirytusie – wypróbuj przepis

Morele to słodkie i delikatne owoce, które świetnie smakują na surowo, ale można z nich również przygotować pyszne przetwory takie jak dżemy, konfitury, przeciery, kompoty, a także nalewkę z moreli zwaną morelówką.

Składniki:

  • 1 kg moreli,
  • 1 L spirytusu 96 proc.,
  • 200 ml wody,
  • 30 dag cukru,
  • opcjonalnie można dodać do smaku odrobinę cynamonu, anyżu lub goździków.

Jak przygotować nalewkę z moreli?

  1. Umyte, dojrzałe morele wypestkować i pokroić na małe kawałki.
  2. Przełożyć do słoja i zalać spirytusem. Zakręcić słój i odstawić w ciepłe i słoneczne miejsce na 2 miesiące. Codziennie potrząsać słojem, aby owoce lepiej się macerowały.
  3. Po tym czasie w przegotowanej i wystudzonej wodzie rozpuścić cukier i dolać do słoja z nalewką. Odstawić jeszcze na tydzień.
  4. Następnie przecedzić nalewkę i rozlać do szklanych butelek. Zamknąć i odłożyć do leżakowania na 3 miesiące. Zrobiona teraz nalewka będzie gotowa do spożycia w grudniu, sprawdzi się więc idealnie na zimowe wieczory.

Nalewkę można przygotować również z suszonych moreli, najlepiej użyć ekologicznych, niesiarkowanych. Należy tylko dodać więcej wody (ok. 1,2 L).

Owoce z nalewki można dodać do dżemu lub konfitury, co wzbogaci ich smak. Należy tylko pamiętać, że są one przesiąknięte alkoholem, więc takiego dżemu nie podajemy dzieciom ani kobietom w ciąży.

Jakie właściwości mają morele i na co stosować nalewkę z moreli?

Morele to smaczne i zdrowe owoce kojarzące się głównie z latem, bo właśnie wtedy dojrzewają one w słońcu, a sezon na nie przypada w lipcu i sierpniu. Morele pochodzą z Azji Środkowej i Chin, skąd ich uprawa rozprzestrzeniła się na całą Azję, Europę oraz Afrykę Północną. Uprawia się je również w Polsce, ponieważ są bardziej odporne na mróz niż ich krewne, czyli brzoskwinie.

Morele są niskokaloryczne, 100 g moreli ma 48 kalorii. Składają się w 86 proc. z wody oraz 11 proc. węglowodanów i po 1 proc. białka i tłuszczu. Surowe morele są umiarkowanym źródłem witaminy A i C, pokrywają 12 proc. dziennego zapotrzebowania na nie. Można je natomiast uznać za źródło węglowodanów (13 g) i błonnika (2,4 g). Zawierają także żelazo, potas, fosfor, wapń, magnez, witaminę K oraz substancje czynne takie jak beta-karoten (prowitamina witaminy A), polifenole (katechiny i kwas chlorogenowy), a także sacharozę, glukozę, kwasy organiczne, terpeny, aldehydy i laktony.

Morele zawierają najwięcej beta-karotenu spośród wszystkich owoców, są źródłem błonnika i antyoksydantów oraz mają niski indeks glikemiczny (IG=31), dlatego mogą je jeść osoby z insulinoopornością oraz cukrzycą.

Morele wykazują działanie:

  • przeciwutleniające – dzięki zawartości antyoksydantów zwalczają wolne rodniki, a tym samym opóźniają procesy starzenia się skóry i zapobiegają rozwojowi nowotworów,
  • wzmacniające odporność – dzięki zawartości witaminy C,
  • poprawiające ostrość wzroku, co zapewnia duża dawka beta-karotenu,
  • ochronne na układ krążenia i układ nerwowy – mają dużo potasu, który wpływa na regulację ciśnienia krwi, co zapobiega nadciśnieniu oraz wspiera pracę serca i mięśni, a także uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych,
  • usprawniające trawienie – zmniejszają one wydzielanie kwasu solnego w żołądku, dzięki czemu są pomocne przy nadkwasocie żołądka, zgadze i refluksie.

Natomiast dostępne przez cały rok morele suszone mają wyższe stężenie składników odżywczych, bo pokrywają aż 25 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę A i E, potas oraz żelazo. Są one jednak dużo bardziej kaloryczne, 100 g to ok. 300 kcal, czyli prawie 6 razy więcej niż świeże. Dostępne w sklepach suszone morele często są konserwowane również za pomocą dwutlenku siarki, który może częściowo niszczyć witaminy zawarte w owocach, a także prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznych.

Przeciwwskazania do stosowania morelówki

Nalewka jest napojem alkoholowym, dlatego nie mogą jej spożywać dzieci, kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią. Nie powinny po nią sięgać również osoby uczulone na te owoce lub na inny składnik trunku.

Nalewka z moreli jest produktem leczniczym, dlatego należy spożywać ją w określonych, niewielkich ilościach, najlepiej ok. 50 ml dziennie. Stosowanie nalewki warto jednak zawsze skonsultować z lekarzem, szczególnie u osób chorujących przewlekle, ponieważ może ona wchodzić w reakcje z niektórymi lekami i zaburzać ich wchłanianie.

Spożywanie niektórych produktów spożywczych może korzystnie wpływać na poprawę wyglądu skóry. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Jedz to i wyglądaj młodziej! Te produkty poprawią wygląd two...

Dodaj firmę Autopromocja

Miej ciśnienie pod kontrolą

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Domowa nalewka z moreli wspomaga odporność i wzrok, usprawnia trawienie. Ma niesamowity smak i aromat! Wypróbuj przepis na morelówkę - Strona Zdrowia

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski