Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowa pasta z tuńczyka na pożywne śniadanie. Wypróbujcie przepis z wykorzystaniem jajek. Ten przysmak urozmaici codzienne kanapki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Szybka i prosta w wykonaniu pasta z tuńczyka i jajek to pomysł na zdrowe smarowidło na kanapki.
Szybka i prosta w wykonaniu pasta z tuńczyka i jajek to pomysł na zdrowe smarowidło na kanapki. 123rf.com/teleginatania/zdjęcie ilustracyjne
Pyszna pasta z tuńczyka na kanapki to proste smarowidło, które zrobicie z łatwo dostępnych składników. Wystarczy wymieszać tuńczyka z puszki z ugotowanymi na twardo jajkami i majonezem. Wyrazistości doda łyżeczka musztardy. Poznaj przepis na prostą i smaczną pastę z tuńczyka do chleba.

W skrócie

Pasta z tuńczyka i jajek to świetny przysmak, który można podać na śniadanie lub kolację. Znakomicie smakuje ze świeżo upieczonym chlebem, chrupiącymi kajzerkami lub domową bagietką. Pyszną pastę z tuńczyka można doprawić także startym chrzanem. Poszukiwacze lżejszych przekąsek w miejsce majonezu mogą wykorzystać gęsty jogurt grecki.

Pasta z tuńczyka na kanapki – przepis z jajkami

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
  • 2 jajka,
  • 1/4 cebuli,
  • 2 łyżki majonezu lub gęstego jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka musztardy typu Dijon,
  • 5 g posiekanego koperku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Jak zrobić domową pastę z tuńczyka?

Przygotowanie:

  1. Na początek należy odcedzić tuńczyka z zalewy i przełożyć do miski. Jajka należy ugotować na twardo, zajmie to około 8 minut, obrać i umieścić w misce razem z tuńczykiem.
  2. Cebulę trzeba obrać i drobno pokroić. W misce należy wszystkie składniki połączyć przy pomocy widelca. Należy rozgnieść tuńczyka i jajka ugotowane na twardo, aż uzyska się rozkruszone części.
  3. Do pojemnika ze składnikami trzeba dodać majonez lub jogurt grecki, musztardę i doprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
  4. Gotową pastę z tuńczyka można podawać na kanapkach z plastrami pomidora, papryki lub ogórka.

Inne wersje pasty z tuńczyka

Pożywną pastę z tuńczyka można zrobić w wielu wersjach. Błyskawiczną wersją śniadania jest także pastą z tuńczyka i twarogiem. W tym przypadku ryba jest łączona z serkiem śmietankowym, a ostrości dodaje posiekany świeży szczypiorek. Urozmaiceniem smaku pasty z tuńczyka będzie dodatek kukurydzy konserwowej, a także posiekane w kostkę kiszone ogórki. Ciekawostką jest, że część smakoszy lubi łączyć tuńczyka z puszki razem z serkiem mascarpone albo kawałkami sera feta. Każda z tych wersji będzie świetną propozycją na śniadanie.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Domowa pasta z tuńczyka na pożywne śniadanie. Wypróbujcie przepis z wykorzystaniem jajek. Ten przysmak urozmaici codzienne kanapki - Strona Kuchni

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski