Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Drożyzna dobija restauracje w Poznaniu. "Rachunek za prąd jest trzykrotnie wyższy niż 2 miesiące temu”

Natalia Krawczyk
Natalia Krawczyk
Poznańska restauracja zmaga się z drożyzną. Czy przetrwa trudny czas?
Poznańska restauracja zmaga się z drożyzną. Czy przetrwa trudny czas? Wina Makaronu
Inflacja i szalejąca drożyzna wykańczają branżę gastronomiczną. Pani Katarzyna, właścicielka restauracji Wina Makaronu w Poznaniu od początku pandemii walczy o jej los. - Ostatni rachunek za prąd opiewa na 17 tys. zł. To trzy raz więcej niż dwa miesiące temu – mówi. Restauratorka musi zmierzyć się z podwyżkami cen produktów, prądu i peletu.

Włoska restauracja Wina Makaronu, znajdującą się przy ulicy Maczka w Poznaniu, serwuje dania z makaronu, sałatki, zupy, desery i pizzę. Mimo trudnego czasu pandemii właściciele nie zmniejszyli zatrudnienia i wciąż starają się rozwijać swój biznes. Niestety, skala drożyzny przekracza możliwości masowego klienta, co przekłada się na zyski.

- Goście są, ale w związku z panującą wszechobecnie drożyzną, kupują mniej niż wcześniej. Wkrótce rozszerzamy naszą ofertę o śniadania. Mamy nadzieję, że się przyjmą – zauważa właścicielka restauracji.

Największym problem są jednak wysokie rachunki. Za prąd restauracja będzie musiała zapłacić 17 tys. zł, czyli trzy razy więcej niż 2 miesiące temu. Do tego dochodzą jeszcze koszty ogrzewania, wody oraz inne obowiązkowe opłaty. Przykładowo worek peletu rok temu kosztował 15 zł, obecnie – 45 zł. Nie maleją także opłaty za dzierżawę terenu. Akurat budynek należy do naszej rozmówczyni, grunt jest jednak wynajmowany od miasta. Jak zauważa restauratorka, mimo trudnej sytuacji, nie ma możliwości obniżenia tej opłaty.

- Obroty są niższe i nie pomaga tutaj podniesienie cen o kilka złotych. Na dziś danie z makaronu powinno kosztować 80 złotych, abyśmy mogli pokryć rzeczywiste koszty prądu i ogrzewania. Poza tym przy mniejszym ruchu obstawa pracowników również powinna być mniejsza. Nie chcemy jednak zmniejszać zatrudnienia i ciąć etatów – podkreśla pani Katarzyna.

Problematyczne okazują się także dowozy jedzenia. Jak wiadomo, ceny paliwa nadal utrzymują się na wysokim poziomie. Ile zatem powinna kosztować usługa, aby była opłacalna dla restauratorów?

Jesteś restauratorem i mierzysz się z podobnym problemem? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację na adres: [email protected]

Niekiedy dochodzi do sytuacji, gdy wysokie rachunki przekraczają możliwości finansowe gospodarstwa domowego, w wyniku czego dostawcy odcinają dopływ prądu lub gazu. Z danych Urzędu Regulacji Energetyki wynika, że problem ten dotyczy głównie odbiorców w gospodarstwach domowych, a przyczyną prawie wszystkich z blisko 265 tysięcy przypadków wstrzymania dostaw w 2021 roku był brak terminowych płatności za pobraną energię elektryczną i gaz ziemny. Kiedy dostawca może odciąć prąd i jak uniknąć odcięcia prądu, kiedy mamy problem z opłaceniem rachunków? Sprawdź --->

Trudności z opłaceniem rachunków za prąd? Podpowiadamy, co z...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski