Obecna edycja projektu, w której SP 59 uczestniczy od 2014 roku, nosi nazwę „Z kulturą przez Europę”. W czasie trwania programu nauczyciele zaprzyjaźnionych szkół wymieniają się doświadczeniami. Uczniowie nawiązują międzynarodowe przyjaźnie oraz poznają kulturę i tradycje innych krajów.
W czasie pobytu w Poznaniu zagraniczni goście zwiedzają miasto i biorą udział we wspólnych zajęciach.
W czwartek szkole na poznańskim Minikowie odbyły się warsztaty kulinarne, w czasie których uczniowie z zaprzyjaźnionych szkół mogli poznać smak polskich potrawy.
Dzieci z SP nr 59 przygotowały też dla swoich gości przedstawienie na temat poznańskich koziołków.
***
Bartek Boratyn przygotował wiosenne desery. Na stole pojawiły się: truskawkowo-pistacjowa tarta francuska, bunt cytrynowo-tymiankowy, miętowo-czekoladowe doniczki oraz limonkowe cupcakesy z kremem maślanym. Jakich składników Boratyn użył do przygotowania tych ciast?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?