Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Faszerowane bakłażany z żółtym serem

KS
Fotolia.pl
Bakłażan - warzywo smaczne, ale rzadko używane w polskiej kuchni. Warto odkryć jego smak.

Składniki dla 4 osób:

  • 2 świeże bakłażany
  • 2 główki czosnku
  • 2 duże papryki – czerwona i żółta
  • 200 g sera żółtego Gouda
  • świeży koperek
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
Bakłażany myjemy pod bieżącą woda i przekrajemy wzdłuż. Wydrążamy miękki miąższ, skrapiamy bakłażana sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Następnie smarujemy oliwą z oliwek i układamy w naczyniu do zapiekania lub na blasze wyłożonej folią aluminiową.

Przygotowujemy farsz. Obieramy czosnek i kroimy ząbki w plasterki. Papryki kroimy w drobną kostkę i dusimy na łyżce oliwy z oliwek aż zmiękną. Ser żółty również kroimy w kostkę. Nadzienie mieszamy z łyżką oliwy i szczyptą pieprzu. Wypełniamy wnętrze wydrążonych bakłażanów przygotowanym farszem.

Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Aby spód bakłażanów nie przyległ do blaszki, posmarujmy ją lub folię aluminiową oliwą. Upieczone bakłażany posypujemy świeżą posiekanym koperkiem oraz startym serem żółtym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski