Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Faszerowane papryki z żółtym serem

KS
Fotolia.pl
Kolorowe papryki to doskonałe warzywo, które nie tylko można używać jako dodatek do kanapek czy sałatek. Świetnie smakują jako lekkie danie podane na ciepło. Paprykę - na obiad - faszerować można mięsem mielonym i żółtym serem. Na kolację można w niej serwować na przykład twarożek.

Składniki dla 4 osób

  • 100 g ryżu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 300 gramów mięsa mielonego
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • 4 czerwone papryki
  • 250 gramów sera żółtego, startego na grubej tarce
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie:
Ugotować woreczek ryżu. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Jak cebulka zmięknie, dodać mięso mielone. Całość doprawić pieprzem i solą i podsmażać aż zacznie się przyrumieniać. Następnie wymieszać w misce ryż, podsmażane mięso z cebulką, zieloną pietruszkę oraz połowę żółtego sera.

Z papryk odciąć górną część i wyciąć środek. Jeśli nie chcą stać można delikatnie podciąć je od dołu. Jednak nie za dużo, aby farsz nie wypadał. Wydrążone papryki napełnić farszem i tak przygotowane włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 45 minut aż warzywa będą rumiane. Przed podaniem posypać po wierzchu startym serem żółtym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski