Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Francuski łosoś z sosem miodowo-musztardowym

Mikołaj Magdziarek
Francuski łosoś z sosem miodowo-musztardowym
Francuski łosoś z sosem miodowo-musztardowym Mikołaj Magdziarek
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z rybą. Jego autorem jest Mikołaj Magdziarek.

Składniki:

  • 350 g łososia świeżego
  • 350 g ciasta francuskiego
  • 1 marchew
  • 1/2 małej białej kapusty
  • 1 świeża czerwona papryka
  • pęczek natki pietruszki
  • jajko
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 1 łyżka mleka

Sposób wykonania
Rybę umyć osuszyć i pokroić w 2 paski, posolić i popieprzyć, następnie skropić cytryną. Łososia odstawić do lodówki na półtorej godziny.

Warzywa umyć, oczyścić i opłukać. Rozdrobnić marchew, kapustę i paprykę, a pietruszkę pokroić . Warzywa gotować w osłodzonej i posolonej wodzie od wrzątku do pół miękkości (al dente). pod koniec gotowania dorzucić nać pietruszki i gotować około 2 minuty. Ugotowane warzywa odcedzić i schłodzić.

Miód, musztardę i mleko wymieszać dokładnie dosypując 3 szczypty pieprzu mielonego. Gotowy sos schłodzić.

Ciasto francuskie uformować w prostokąt 25/50 cm. N a dłuższej krawędzi ciasta ułożyć około 10 cm cieką warstwę warzyw, następnie płaty łososia i resztę warzyw na górę ryby. zwinąć i posklejać boki. górę ciasta pomalować jajkiem. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni i włożyć roladę. Piec około 12 minut w takiej temperaturze, następnie zmniejszyć do 150 stopni i przykryć folią aluminiowa i tak piec około 30 minut, by ryba się upiekła.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski