Składniki:
- 350 g łososia świeżego
- 350 g ciasta francuskiego
- 1 marchew
- 1/2 małej białej kapusty
- 1 świeża czerwona papryka
- pęczek natki pietruszki
- jajko
- cytryna
- sól
- pieprz
- cukier
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy stołowej
- 1 łyżka mleka
Sposób wykonania
Rybę umyć osuszyć i pokroić w 2 paski, posolić i popieprzyć, następnie skropić cytryną. Łososia odstawić do lodówki na półtorej godziny.
Warzywa umyć, oczyścić i opłukać. Rozdrobnić marchew, kapustę i paprykę, a pietruszkę pokroić . Warzywa gotować w osłodzonej i posolonej wodzie od wrzątku do pół miękkości (al dente). pod koniec gotowania dorzucić nać pietruszki i gotować około 2 minuty. Ugotowane warzywa odcedzić i schłodzić.
Miód, musztardę i mleko wymieszać dokładnie dosypując 3 szczypty pieprzu mielonego. Gotowy sos schłodzić.
Ciasto francuskie uformować w prostokąt 25/50 cm. N a dłuższej krawędzi ciasta ułożyć około 10 cm cieką warstwę warzyw, następnie płaty łososia i resztę warzyw na górę ryby. zwinąć i posklejać boki. górę ciasta pomalować jajkiem. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni i włożyć roladę. Piec około 12 minut w takiej temperaturze, następnie zmniejszyć do 150 stopni i przykryć folią aluminiowa i tak piec około 30 minut, by ryba się upiekła.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?