To blada i poszarzała skóra, wypadające i matowe włosy oraz kruche i łamliwe paznokcie. Kluczowym budulcem włosa są proteiny. Witaminę A, cynk, żelazo znajdziemy w czerwonym mięsie, zielonych warzywach i jajach. Dla paznokci niezbędna jest witamina E - znaleźć ją można w malinach, kiełkach pszenicy, awokado i w mięsie z indyka. Białe plamki na paznokciach są wynikiem braku cynku - ten jest w pestkach słonecznika, rybach, fasoli i cebuli. Łamliwość paznokci, to niedobór żelaza (pomoże wątróbka) i białka (ryby i drób). Jeżeli twoja skóra ma blady, szary albo ziemisty kolor, najprawdopodobniej brakuje witaminy B2. Zawarta jest w migdałach, pieczywie pełnoziarnistym i drożdżach. Witamina C pobudza regenerację komórek skóry i jest dobrym antyoksydantem. Zjadajmy więc paprykę czerwoną, natkę pietruszki. Na suchą skórę przyjdzie z pomocą witamina A. Jest w żółtkach jaj oraz warzywach i owocach o żółtej, pomarańczowej i zielonej barwie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?