Gniazdka warzywne
Składniki:
- 250 g młodych ziemniaków
- 100 g brokuła
- 1 łyżeczka soli
- 50-70 ml mleka
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 duży plaster cukinii
- 1 rzodkiewka
- 1 duża różyczka kalafiora
- 3 winogrona
- 3 łyżki tartej mozzarelli
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Na około 4-5 minut przed końcem gotowania dodać brokuła i dokończyć gotowanie. Następnie odcedzić zawartość garnka. Odstawić aby odrobinę przestygło. Ziemniaki i brokuła utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę. W między czasie mleko zagotować. Do rozdrobionych ziemniaków dodać masło oraz świeżo mielony pieprz. Dobrze wymieszać. Cały czas mieszając wlewać gorące mleko i mieszać aż uzyskamy gładką i puszystą masę.
Masę przełożyć do szprycy i wyciskać do foremki silikonowej na babeczki lub do papierowej papilotki do babeczek. Warzywa umyć. Cukinię pokroić na słupki a każdy słupek na pół i ułożyć na masie ziemniaczanej. Kalafior podzielić na malutkie różyczki i także wbić w gniazdko.
Rzodkiewkę pokroić na plastry i ułożyć na ziemniaczanej babeczce. Na środku każdego gniazdka ułożyć winogrono. Posypać łyżką tartego sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 10-15 minut aż się delikatnie zrumieni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?