Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gniazdka warzywne

Monika Trząska
Gniazdka warzywne
Gniazdka warzywne Monika Trząska
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z pyrką. Jego autorem jest Monika Trząska.

Gniazdka warzywne

Składniki:

  • 250 g młodych ziemniaków
  • 100 g brokuła
  • 1 łyżeczka soli
  • 50-70 ml mleka
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 duży plaster cukinii
  • 1 rzodkiewka
  • 1 duża różyczka kalafiora
  • 3 winogrona
  • 3 łyżki tartej mozzarelli

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Na około 4-5 minut przed końcem gotowania dodać brokuła i dokończyć gotowanie. Następnie odcedzić zawartość garnka. Odstawić aby odrobinę przestygło. Ziemniaki i brokuła utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę. W między czasie mleko zagotować. Do rozdrobionych ziemniaków dodać masło oraz świeżo mielony pieprz. Dobrze wymieszać. Cały czas mieszając wlewać gorące mleko i mieszać aż uzyskamy gładką i puszystą masę.

Masę przełożyć do szprycy i wyciskać do foremki silikonowej na babeczki lub do papierowej papilotki do babeczek. Warzywa umyć. Cukinię pokroić na słupki a każdy słupek na pół i ułożyć na masie ziemniaczanej. Kalafior podzielić na malutkie różyczki i także wbić w gniazdko.

Rzodkiewkę pokroić na plastry i ułożyć na ziemniaczanej babeczce. Na środku każdego gniazdka ułożyć winogrono. Posypać łyżką tartego sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 10-15 minut aż się delikatnie zrumieni.

ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski