Składniki
(na 4 osoby)
- 60 dag wieprzowiny bez kości
- 6 dag słoniny
- 2 średnie cebule
- po 3 ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu i jałowca
- liść laurowy
- 3 dag tartego czarnego chleba
- po 125 ml rosołu, piwa jasnego i białego wina
- sól, pieprz, papryka mielona do smaku
Przygotowanie
Najpierw słoninę kroję w kostkę, lekko stapiam. Do słoniny dodaję mięso, również pokrojone w kostkę i obsmażam na ostrym ogniu. Następnie wrzucam obraną, opłukaną i drobno posiekaną cebulę, duszę pod przykryciem 3 minuty, mieszam, podlewam rosołem, dodaję sól i mieloną paprykę. Przyprawy korzenne zawiązuję w kawałek czystego płótna, dodaję do mięsa i duszę przez 45 minut. Po tym czasie wyjmuję przyprawy, podsypuję gulasz tartym czarnym chlebem i gotuję przez kilka minut. Na koniec wlewam piwo, wino i gotuję jeszcze przez 5 minut. Gdy sos jest za gęsty, dolewam trochę rosołu. Gulasz podaję z duszonymi ziemniakami i zestawem surówek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?