18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gulasz z piwem

Waldemar Kurowski
Dzisiaj przygotuję coś specjalnego. Będzie to gulasz z piwem. Danie to wymaga trochę pracy, ale warto się poświęcić.

Składniki
(na 4 osoby)

  • 60 dag wieprzowiny bez kości
  • 6 dag słoniny
  • 2 średnie cebule
  • po 3 ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu i jałowca
  • liść laurowy
  • 3 dag tartego czarnego chleba
  • po 125 ml rosołu, piwa jasnego i białego wina
  • sól, pieprz, papryka mielona do smaku

Przygotowanie
Najpierw słoninę kroję w kostkę, lekko stapiam. Do słoniny dodaję mięso, również pokrojone w kostkę i obsmażam na ostrym ogniu. Następnie wrzucam obraną, opłukaną i drobno posiekaną cebulę, duszę pod przykryciem 3 minuty, mieszam, podlewam rosołem, dodaję sól i mieloną paprykę. Przyprawy korzenne zawiązuję w kawałek czystego płótna, dodaję do mięsa i duszę przez 45 minut. Po tym czasie wyjmuję przyprawy, podsypuję gulasz tartym czarnym chlebem i gotuję przez kilka minut. Na koniec wlewam piwo, wino i gotuję jeszcze przez 5 minut. Gdy sos jest za gęsty, dolewam trochę rosołu. Gulasz podaję z duszonymi ziemniakami i zestawem surówek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski