Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Idą święta, czas już piec pierniki!

Katarzyna Sklepik
Jeżeli o wypiekach pomyślimy  teraz, to w wigilijny wieczór będziemy mogli delektować się korzennym smakiem domowych pierniczków.
Jeżeli o wypiekach pomyślimy teraz, to w wigilijny wieczór będziemy mogli delektować się korzennym smakiem domowych pierniczków. 123rf
Cynamonowe, korzenne, tradycyjne. W kształcie choinki, gwiazdora, gwiazdy betlejemskiej i bałwanka. Pierniki, bo o nich mowa, trzeba już zacząć piec, by na Wigilię były smaczne i kruche. A o ich udekorowanie poprośmy dzieci.

To już ostatni dzwonek, by pomyśleć o świątecznych pierniczkach. Bożonarodzeniowe przysmaki potrzebują trzech, czterech tygodni, aby zmięknąć i skruszeć.

Jeżeli o wypiekach pomyślimy teraz, to w wigilijny wieczór będziemy mogli delektować się korzennym smakiem domowych pierniczków.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

- W naszym domu do wyrabiania ciasta na pierniki zasiadaliśmy całą rodziną już pod koniec listopada - tłumaczy Zofia Grzelka. - Gdy byłyśmy małe, razem z siostrą najbardziej lubiłyśmy dekorować pierniki kolorowym lukrem, migdałami i orzechami.

Siostra pani Zofii lubiła robić czerwony lukier z soku z buraków, a zielony z wywaru mięty z odrobiną soku ze szczawiu. Teraz jest łatwiej, można kupić pisaki z kolorowym lukrem.

Do wycinania kształtów z ciasta i ozdabiania upieczonych już pierników kolorowymi posypkami zaangażujmy dzieci. Później warto schować ciasteczka do szczelnej metalowej puszki, gdzie zaczekają do Wigilii.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski