Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak sadzić bez? Teraz jest na to najlepsza pora. Co zrobić, żeby lilak zdrowo rósł i cieszył oko?

Justyna Madan
Justyna Madan
Lilak pospolity znany jest bardziej pod nazwą bez. Nie tylko pięknie wygląda i pachnie, ale równie dobrze smakuje, a jego uprawa jest całkiem prosta.
Lilak pospolity znany jest bardziej pod nazwą bez. Nie tylko pięknie wygląda i pachnie, ale równie dobrze smakuje, a jego uprawa jest całkiem prosta. pixabay.com
Uprawa bzu jest dosyć prosta, a później możemy go zjeść. Ten piękne kwitnący krzew można poczuć na długo zanim go zobaczymy, a zapachu nie pomylimy z niczym innym. Kiedy kwitnie lilak pospolity, to również dowód, że nadchodzą cieplejsze dni. Moc zawarta w maleńkich kwiatostanach jest tak wielka, że wypełni zapachem podwórko lub pokój nawet jeśli mamy tylko jedną gałązkę. Jednak lilak pospolity nie tylko ładnie wygląda.

Spis treści

Bez to wyrozumiały i łatwy w uprawie krzew, a poza tym jest doskonałym źródłem nektaru dla zapylaczy, dlatego zapach i wygląd nie są jego jedyną zaletą. Uwielbiają go zarówno pszczoły, jak i motyle (). Ponadto jest siedliskiem dla ptaków, więc sadząc bez w ogrodzie, mamy szansę obserwować całkiem różnorodną przyrodę. A kiedy już nacieszymy oczy, warto zebrać kwiaty i zrobić z nich w kuchni coś pysznego.

Jak i kiedy sadzić bez?

Lilak pospolity można tak naprawdę sadzić o każdej porze roku, chociaż najlepszym czasem jest przełom marca i kwietnia. Jeśli chcemy cieszyć się lilakiem jak najszybciej, warto kupić sadzonkę, już lekko rozwiniętą, w lokalnym sklepie ogrodniczym. Roślina zacznie kwitnąć po raz pierwszy po co najmniej 2-3 latach od zasadzenia.

Wybierz miejsce dobrze nasłonecznione, a ziemię przed sadzeniem dobrze przekop. Następnie wykop dziurę nieco głębszą i szerszą niż doniczka, w której rośnie kupiony krzew. Włóż roślinę i przykryj wierzchnią warstwą gleby i zasil go od razu kompostem lub inną organiczną ściółką. Podlewaj obficie, zwłaszcza na początku.

Jeśli planujesz zasadzić więcej niż jeden krzew, pamiętaj, aby rozstawić je w odległości 3-4 metrów od siebie. Bez można z powodzeniem posadzić obok hortensji, jaśminowca, piwonii czy forsycji.

Pielęgnacja bzu

Dwa najważniejsze kroki podczas uprawy bzu to zasadzenie w dobrym, czyli nasłonecznionym miejscu oraz przepuszczalna gleba. Warto też, co najmniej raz w roku, zasilać glebę materią organiczną, która zapewni roślinom naturalne składniki odżywcze i pomoże odstraszyć chwasty.

Podstawą w dbaniu o bez jest jego odpowiednie nawadnianie. A jeśli krzew słabo się rozwija, kwiaty są niewielkie, warto go przyciąć. Najlepiej robić to w czerwcu, dzięki czemu w przyszłym sezonie kwiaty powinny być bardziej dorodne. Niektórzy preferują przycinanie bzu późnym latem, lub wczesną jesienią. W przypadku starych drzew tniemy wszystkie pędy, zaczynając od wysokości ok. 50 cm nad ziemią. Natomiast wiosną, po kwitnieniu należy usunąć przekwitłe kwiatostany, liście zostawiamy.

Przepisy z wykorzystaniem bzu

Czy lilak pospolity jest jadalny? Jak najbardziej! Najprostszym sposobom jest napar z kwiatów bzu, ale sposobów na wykorzystanie bzu w kuchni jest tak naprawdę wiele. Oto trzy podstawowe sposoby, które pozwolą uruchomić kulinarną wyobraźnię.

Syrop z kwiatów bzu
Aby zrobić syrop z bzu, potrzebujemy: 2 szklanki kwiatów bzu (bez liści i łodyg), 1 szklanka cukru, 1 szklanka wody.

Do garnka wlewamy wodę i cukier, gotujemy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy lilak, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 10 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy przykryty przez 8 godzin. Po tym czasie odcedzamy płyn, a gotowy syrop przelewamy do słoiczka lub butelki. W lodówce wytrzyma przez miesiąc.

Bzowy cukier
Do tego przepisu potrzebne są jedynie kwiaty bzu i cukier.

Świeżo zebrane kwiaty odkładamy na jakiś czas, aby wyszły z nich robaki. Czekamy, aż płatki kwiatów całkowicie wyschną. Usuwamy łodygi i listki. Układamy kwiaty wraz z cukrem na przemian w słoiku. Taki lilakowy cukier można wykorzystać w wypiekach, słodkich plackach, a nawet do herbaty.

Kandyzowane kwiaty bzu
Do tego przepisu potrzebne są: świeżo zebrane kwiaty bzu, 1 białko (pamiętaj, aby wcześniej sparzyć jajko), 2 łyżeczki wody, ¼ szklanki drobnego cukru.

Zanurzamy kwiatki w lekko ubitym białku, aż kwiaty będą nim całkowicie pokryte. Odłóż, aby nadmiar jajka spłynął, następnie posyp kwiaty cukrem i odłóż na 12 godzin. Tak przygotowane kwiatki będą piękną ozdobą wszelkich słodkości.

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jak sadzić bez? Teraz jest na to najlepsza pora. Co zrobić, żeby lilak zdrowo rósł i cieszył oko? - Strefa Agro

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski