4/12 Zamknij

10 – to liczba gramów rozpuszczalnego błonnika, która robi różnicę: według pisma „Obesity” każda taka dodatkowa porcja tego składnika spowalnia tempo

Tim Mossholder/unsplash.com

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Dziesięć

10 – to liczba gramów rozpuszczalnego błonnika, która robi różnicę: według pisma „Obesity” każda taka dodatkowa porcja tego składnika spowalnia tempo gromadzenia się tłuszczu wewnątrz brzucha.

W jednym z badań spożywanie 10 g rozpuszczalnego błonnika dziennie przyczyniło się do redukcji tłuszczu brzusznego o 3,7 proc. na przestrzeni 5 lat. Natomiast dodanie do diety 14 g błonnika ogółem wiązało się z automatycznym zmniejszeniem spożycia kalorii i utratą 2 kg przez 4 miesiące.

Błonnik występuje w naturalnych produktach roślinnych, natomiast dawkę 5 g tego rozpuszczalnego zapewni1 i 1/2 szkl. płatków owsianych, 1 i 1/3 szkl. tofu, szkl. awokado, szkl. dowolnej fasoli, soczewicy lub cieciorki czy 1 i 1/2 łyżki błonnika witalnego – łusek babki płesznik i jajowatej, stosowanych jako dodatek do musli, jogurtu, koktajli czy wypieków. Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy