Jest pyszna i chroni zdrowie. Dzika róża i jej niezwykłe właściwości

PG
pixabay.com
Dzika róża to prawdziwa skarbnica witamin. Świetnie sprawdzi się zarówno jako składnik diety, jak i kosmetyków. Dzika róża, jako naturalne źródło bioflawonoidów i witaminy C, ceniona jest przez przemysł farmaceutyczny oraz indywidualnych smakoszy.

Spośród około 1400 gatunków róż w Polsce dziko rosną 23.

Owoce dzikiej róży są rekordowo zasobne w witaminę C - mają jej kilkadziesiąt razy więcej niż cytrusy. Jest w nich też dużo innych witamin: A, B1, B2, E, K oraz kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów, kwasów organicznych, garbników, pektyn.

Stosuje się je w nadciśnieniu, chorobach serca, wątroby i jako lek witaminowy. Działają wzmacniająco i przeciwzapalnie, pomagają w nieżytach przewodu pokarmowego. Pączki z nadzieniem różanym, a może klasyczna marmolada? Wypróbuj przepisy, który nie tylko zachwycą cię smakiem, ale również właściwościami zdrowotnymi.

ZOBACZ TAKŻE: Rokitnik, dzika róża i jagody goji, czyli adaptogeny w kuchni

Wideo

Materiał oryginalny: Jest pyszna i chroni zdrowie. Dzika róża i jej niezwykłe właściwości - Echo Dnia Świętokrzyskie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie