Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karmelowe torciki z bakaliowym kremem

KS
Delecta
Niespodziewani goście, a ty nie masz czasu przygotować słodkiej przekąski? Wypróbuj ciasta z gotowych półproduktów. Proponuję karmelowe torciki z bakaliowym kremem, które łatwo przyrządzisz wykorzystując do tego ciasto typu "krówka".

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta typu "krówka"

Do ciasta:

  • 3 jaja
  • 50 ml wody
  • 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich

Do kremu:

  • 450 ml mleka
  • 100 g masła lub margaryny
  • 30 g pokrojonych orzechów włoskich
  • 40 g pokrojonych suszonych owoców (żurawiny, moreli)

Do polewy:

  • 50 g margaryny
  • 2 łyżki mleka

Do dekoracji:

  • połówki lub pokrojone orzechy włoskie rodzynki (namoczone w rumie)
  • starta gorzka lub biała czekolada

Sposób przygotowania:

Ciasto: Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni bez termoobiegu. W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z wodą. Wsyp zawartość torebki z ciastem i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut. Pod koniec miksowania dodaj 50 g orzechów, wymieszaj. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą na przygotowanej blasze. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz kolejno przez 10–15 min. Wystudź. Wykrawaj z ciasta foremkami dowolne kształty (pamiętaj, aby wyciąć każdy kształt podwójnie).

Krem: Pozostałe skrawki ciasta rozkrusz, dodaj 30 g orzechów i upraż na suchej patelni (około 8 minut). Wystudź.
Zawartość torebki z kremem rozmieszaj w 200 ml mleka. Pozostałe 250 ml mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość gotuj na małym ogniu do zgęstnienia (około 3 minut), energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudź. Zmiksuj ugotowaną zimną masę. Dodawaj porcjami miękki tłuszcz, ciągle miksując. Do kremu dodaj uprażone okruchy ciasta z orzechami i suszone owoce, wymieszaj.

Składanie torcików: weź dwa ciastka o tym samym kształcie. Jedno z nich grubo posmaruj kremem (około 1 łyżka kremu), przykryj drugim, brzegi kremu wyrównaj nożem. Czynność tę powtarzaj do wykończenia ciastek i kremu.

Polewa: W rondelku rozgrzej margarynę z mlekiem. Zestaw z ognia, wsyp zawartość torebki z polewą, wymieszaj łyżką. Następnie gotuj na małym ogniu przez 4 minuty, ciągle mieszając. Płynną polewę rozprowadź na każdym torciku, udekoruj według uznania orzechami, rodzynkami lub startą czekoladą.

Torciki idealnie smakują schłodzone.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski