SOS CZOSNKOWY na cztery porcji
Składniki na 800 gramów krewetek:
- 50 gram masła
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- 200 ml śmietanki
Sposób przygotowania:
Na głębokiej patelnie rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek. Po czym zmniejszamy ogień. Dodajemy śmietankę i mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Dalej dodajemy oczyszczone krewetki i dusimy 8-9 minut. Pod sam koniec dodajemy koperek i mieszamy. Dostajemy krewetki i zostawiamy sos na ogniu dopóki nie stanie gęsty. Wrzucamy z powrotem krewetki i odstawiamy aby trochę ostudziło się.
OSTRY SOS
Składniki na 1 kilogram krewetek:
- 100 ml oleju
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 pieprz chilli
- 1 cytryna
- imbir
- adzika
Sposób przygotowania:
Najpierw wybieramy pestki z pieprza i drobno go kroimy. Myjemy cytrynę, obieramy skórkę i wyciskamy do oddzielnej miseczki sok. Obieramy imbir i czosnek. Następnie skórkę cytryny, imbir i 2 ząbki czosnku drobno siekamy. Dodajemy 50 ml oleju, sok z cytryny, sos sojowy i adzikę. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, pozostały pokrojony czosnek. Jak tylko czosnek da swój aromat dodajemy krewetki małymi porcjami. Sliedzimy, aby nie wydzielało się zadużo soku z nich. Smażymy przez 5-7 minut całość dokładnie mieszając, poczym dodajemy poprzednie przygotowany sos z pieprza chilli i adziki i pozostawiamy na ogniu na kolejne 5 minut.
Po upływie czasu dostajemy krewetki z sosu na papier, żeby pozbyć się nadmiaru oleju.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?