Topinambur - to koktajl węglowodanów, kwasów organicznych, białka i witamin. Bulwy topinamburu bogatsze w żelazo, od częściej używanych przez nas marchwi, ziemniaków oraz buraka. Zawiera on w sobie wapno, potas, włókna, pektynę, aminokwas. Obfity też w witaminy B1, B2, B6. Wpisują go na listę diety cukrzycowej. Oprócz korzyści dla diabetyków, właściwości topinamburu mają pozytywny wpływ na układ trawienny.
W kuchni można go stosować na różne sposoby: dusić i smażyć i nawet parzyć. Niektórzy wolą jeść topinambur na surowo, inni dodają go do sałatek lub jedzą suszone. Są przepisy, według których karczochy gotowane w wodzie lub mleku.
Proponujemy przepis Grzegorza Łapanowskiego, kucharza i dziennikarza, prowadzącego kulinarny program TOP Chef.
Składniki:
2 łyżki klarowanego masła
600 g bulw topinambura
2 szklanki wywaru warzywnego lub mleka
150 ml słodkiej śmietanki
1-2 ziemniaki (opcjonalnie)
sos sojowy
gałka muszkatołowa
prażone orzechy laskowe
kiełki ciecierzycy
dobra oliwa
tobasco green
Sposób przygotowania:
Obrany i pokrojony topinambur szklimy na maśle, opcjonalnie razem z ziemniakami. Po około 5 minutach podlewamy gorącym wywarem lub mlekiem i gotujemy do miękkości. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę, doprawiamy gałką muszkatołową i kilkoma kroplami sosu sojowego. Podajemy z prażonymi orzechami laskowymi, kiełkami ciecierzycy i oliwą. Aby nadać ostrości skrapiamy tabasco green.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?