Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Krokiety z grzybami

Kamilla Placko-Wozińska
Kamilla Placko-Wozińska
Co roku jesienią mrożę gotowane grzyby i właśnie z nich robię farsz do krokietów. Można jednak także użyć pieczarek. Krokiety z grzybami świetnie pasują do barszczu, ale mogę też być samodzielnym daniem.

Składniki

Na naleśniki

  • 4 jajka
  • 1 litr 1,5 proc. mleka
  • 1/2 kg mąki poznańskiej
  • pół łyżeczki soli
  • słonina do wysmarowania patelni

Na farsz

  • 1 kg mrożonych gotowanych grzybów lub pieczarek
  • garść suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Naleśniki: ubijamy trzepaczką jajka z solą, wlewamy mleko, dodajemy stopniowo mąkę (ciągle mieszając), miksujemy całość. Ciasto na naleśniki musi być lejące, jeśli jest za gęste - dolewamy wody. Patelnię smarujemy słoniną, na gorącą wylewamy cienką warstwę ciasta, smażymy z obu stron.

Farsz : grzyby mrożone (lub pieczarki) i suszone dusimy przez pół godziny z pokrojonymi dwoma cebulami i łyżką masła. Mielimy farsz, w tym czasie na patelni na łyżce masła podsmażamy pozostałą, drobno pokrojoną cebulę. Wkładamy farsz i go wygrzewamy.

Farsz zawijamy w przestudzone naleśniki, krykiety podsmażamy z obu stron na masmiksie lub maśle.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski