Składniki
Na naleśniki
- 4 jajka
- 1 litr 1,5 proc. mleka
- 1/2 kg mąki poznańskiej
- pół łyżeczki soli
- słonina do wysmarowania patelni
Na farsz
- 1 kg mrożonych gotowanych grzybów lub pieczarek
- garść suszonych grzybów
- 3 cebule
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Naleśniki: ubijamy trzepaczką jajka z solą, wlewamy mleko, dodajemy stopniowo mąkę (ciągle mieszając), miksujemy całość. Ciasto na naleśniki musi być lejące, jeśli jest za gęste - dolewamy wody. Patelnię smarujemy słoniną, na gorącą wylewamy cienką warstwę ciasta, smażymy z obu stron.
Farsz : grzyby mrożone (lub pieczarki) i suszone dusimy przez pół godziny z pokrojonymi dwoma cebulami i łyżką masła. Mielimy farsz, w tym czasie na patelni na łyżce masła podsmażamy pozostałą, drobno pokrojoną cebulę. Wkładamy farsz i go wygrzewamy.
Farsz zawijamy w przestudzone naleśniki, krykiety podsmażamy z obu stron na masmiksie lub maśle.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?