Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Krokiety z pieczarkami w chrupiącej panierce

Agnieszka Ciborek
Agnieszka Ciborek
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z grzybami. Jego autorem jest Agnieszka Ciborek

Składniki
na farsz pieczarkowy:

  • 1 kg pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 opakowanie serka topionego w plasterkach
  • olej
  • sól
  • pieprz

na naleśniki:

  • 250 gramów mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 50 gramów roztopionego masła
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:
Z podanych składników smażymy cienkie naleśniki. Pieczarki obieramy i drobno kroimy. Smażymy na oleju, kroimy cebulę w kostkę i łączymy z pieczarkami. Dodajemy sól i pieprz, smażymy do całkowitego odparowania wody z pieczarek. Rozkładamy naleśniki i nakładamy farsz pieczarkowy, a na niego plasterek topionego serka. Boki naleśnika składamy do środka, a następnie zwijamy go w rulon (aby farsz nie wyszedł na wierzch). Roztrzepujemy jajko i maczamy w nim nasze krokiety, a następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski