Krokiety z pieczarkami w chrupiącej panierce

Agnieszka Ciborek
Agnieszka Ciborek
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z grzybami. Jego autorem jest Agnieszka Ciborek

Składniki
na farsz pieczarkowy:

  • 1 kg pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 opakowanie serka topionego w plasterkach
  • olej
  • sól
  • pieprz

na naleśniki:

  • 250 gramów mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 50 gramów roztopionego masła
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:
Z podanych składników smażymy cienkie naleśniki. Pieczarki obieramy i drobno kroimy. Smażymy na oleju, kroimy cebulę w kostkę i łączymy z pieczarkami. Dodajemy sól i pieprz, smażymy do całkowitego odparowania wody z pieczarek. Rozkładamy naleśniki i nakładamy farsz pieczarkowy, a na niego plasterek topionego serka. Boki naleśnika składamy do środka, a następnie zwijamy go w rulon (aby farsz nie wyszedł na wierzch). Roztrzepujemy jajko i maczamy w nim nasze krokiety, a następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie