Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Krótka historia kanapki

Anastazja Bezduszna
123rf
250 lat temu, 24 listopada 1762 roku po raz pierwszy pojawiła się pisemna wzmianka na temat kanapki. Historia królowej polskich śniadań jest jednak o wiele dłuższa. Skąd na naszych stołach wzięła się potrawa, do której miłość mogła udaremnić nawet jedną z kosztownych misji kosmicznych?

Historia kanapki związana jest z postacią rabina Hillela Starszego żyjącego w I w p.n.e. Duchowny, przygotowując haroset, umieścił między dwoma kawałkami macy mieszankę orzechów, jabłka, przypraw, wina i ziół. Potrawa ta miała religijny wymiar, a jej gorzki smak symbolizował czas egipskiej niewoli. W średniowieczu natomiast na grubych i czerstwych blokach chleba układano w stos kawałki mięs i warzyw. Po posiłku, rozmoczone resztki pieczywa rozdawano biednym.

Prawdopodobnie kanapkę, w kształcie, jaki znamy obecnie, wymyślił czwarty hrabia Sandwich, John Montagu. Ten zapalony miłośnik hazardu, nie chcąc nawet na chwilę oderwać się od stołu karcianego, poprosił lokaja o podanie mu solonej wołowiny włożonej między dwie kromki chleba. Dzięki temu zabiegowi hrabia mógł grać dalej, nie brudząc kart.

Mimo że jadanie palcami w XVIII –wiecznej Anglii było szokującym aktem łamania zasad etykiety, to ranga hrabiego, który był również sekretarzem stanu, przyczyniła się do upowszechnienia, powstałego z potrzeby chwili, wynalazku. Od tamtego momentu także inni dżentelmeni z elitarnego klubu zaczęli zamawiać posiłek taki, „jak Sandwich”. Od jego nazwiska wzięła się angielska nazwa kanapki, która dziś jest synonimem kanapki w różnych językach świata.

Osiemdziesiąt lat później pomysł na kanapki trafił do Stanów Zjednoczonych za sprawą książki kucharskiej Elisabeth Leslie. Angielka polecała w niej jako danie główne m.in. kanapkę złożoną z wędliny oraz sera. Potrawa ta stała się jeszcze bardziej popularna po 1900 roku, kiedy w piekarniach zaczęto sprzedawać chleb krojony.

W 1965 r. kanapka stała się bohaterką kosmicznego skandalu, kiedy jeden z członków lotu na orbitę ukrył w skafandrze kawałek chleba z wołowiną. Astronauci zdołali zaledwie skosztować przysmaku, zanim kontrola lotów nakazała im schowanie kanapki w obawie przed uszkodzeniem okruchami delikatnej aparatury.

Kanapka jest jednym z najpopularniejszych dań serwowanych na śniadanie w różnych częściach świata– mówi Aleksander Szałajko z ZT Bielmar, – Wynika to przede wszystkim z tego, że można ją bardzo szybko przygotować. Dodatkowo, jeśli skomponujemy ją z pełnoziarnistego chleba, tłuszczu roślinnego bogatego w kwasy omega-3 i omega-6, np. margaryny Śniadaniowej, sera, wędliny oraz warzyw, to otrzymamy zdrowy i pożywny posiłek, który zapewni nam energię na cały dzień. Spakowana do torebki, czy szkolnego plecaka pokrzepi nas także w ciągu dnia.

Kanapkową tradycję i międzynarodowe sukcesy mają także Polacy. Jedną z najbardziej znanych rodzimych kanapek jest cieszyńska ze śledziem, która sprzedawana od ponad 60 lat, doczekała się nawet własnego festiwalu. Karierę w Austrii zrobił natomiast Franciszek Trześniewski, który w 1902 roku otworzył w Wiedniu bufet dla robotników. Dziś firma sprzedaje 4,5 miliona kanapek rocznie, a polski przysmak zna 98% wiedeńczyków.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski