Kulinarny Puchar Polski to wydarzenie o długiej tradycji. Wydarzenie jest organizowane od 2000 roku.
- To najważniejszy konkurs kulinarny w Polsce. Widać, że uczestnicy nie wzięli się tutaj z przypadku. Zawodnicy mają obowiązek wykorzystać w daniu głównym udko kacze, filet kaczy i wątróbkę. Czasem wystarczy niewiele dodatków. Liczy się to, w jaki sposób one zostaną wykorzystane - mówi Mariusz Pieterwas, przewodniczy jury.
We wtorek kucharze robili przystawkę i deser. Na przystawkę uczestnicy mieli obowiązek wykorzystać pstrąga z Zielenicy (pięć sztuk) oraz buraka (dowolny rodzaj, we własnym zakresie). Przy deserze należało wykorzystać jogurt naturalny, dynię piżmową lub hokkaido i herbatę Earl Grey.
- Danie musi się wybić, powalić czymś. W tym roku mamy jurorów z Litwy, Włoch i Hiszpanii. Z większością się znamy. To cenne doświadczenie dla nas wszystkich - mówi Mariusz Pieterwas.
W pucharze wzięło udział dziesięć kucharskich duetów. Jak podkreślili prowadzący imprezę, nikomu jeszcze nie udało się obronić tytułu. W tym roku postarają się o to Bartosz Peter i Dawid Wojciechowski.
ZOBACZ TEŻ: Grzanki z figami i kozim serem oraz pieczona kaczka, czyli początki jesieni według Piotra Kucharskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?