Każdy szanujący się Hiszpan czy jego seniorita sięgnie po omlet ziemniaczany (tortilla de Patata, tortilla espanola lub po prostu tortilla), nie pogardzą paellą, a także różnorodnymi daniami jednogarnkowymi, migasem, kiełbasami (np. embutidos, chorizo), szynką długo dojrzewającą i serami.
Kiedy mam możliwość raczenia się kuchnią hiszpańską, nie mogę sobie odmówić, by zjeść małe co nie co, czyli tapas. Gdzie są najlepsze? - Tam, gdzie w knajpce serwującej tapas przy barze leży mnóstwo serwetek i petów - powiedział mi pewien Hiszpan w Barcelonie. To znak, że bywa tam mnóstwo "tubylców", a oni wiedzą, gdzie najsmaczniej.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Tapas oznacza pokrywkę lub wieczko i taką rolę pierwotnie spełniało... Andaluzyjczycy pijąc wino, szklankę przykrywali plasterkiem suchej kiełbasy, aby chronił przed muchami. Z czasem zaczęto dodawać cienką kromkę chleba z różnymi dodatkami, by w końcu podawać nie tylko w formie zimnego bufetu, ale także ciepłych przekąsek. Hiszpanie potrafią z tych smacznych przekąsek stworzyć prawdziwe danie obiadowe. Do najbardziej znanych tapas należą; jamón serrano - mała kanapka z szynką, oreja - ucho wołowe smażone we fryturze, tortilla espanola - omlet z jajek i smażonych kartofli, patatas bravas - ziemniaki smażone w oleju, oliwki, mariscos - owoce morza czy fuet - katalońska kiełbasa.
Hiszpanie uwielbiają paellę. Potrawa ta pochodzi z Walencji. Podstawą dania jest ryż z dodatkiem szafranu, podsmażany i gotowany na metalowej patelni z dwoma uchwytami. W zależności od odmiany, paella może zawierać kawałki np. owoców morza, mięsa królika, drobiu i różnych warzyw i to często na jednej patelni.
Hiszpańskim specjałem jest też ostra kiełbasa chorizo. Ceniona jest za wyraźny smak, dojrzały, mocny. Wszystkie kiełbaski są czerwone od papryki, czasami ciemne od wędzenia.
Często Hiszpanie jedzą też dania jednogarnkowe. Jedno z najbardziej znanych, to pochodząca z Asturii fabada. Ten przysmak przyrządzany jest na bazie białej fasoli z pieprzem, szafranem, oliwą, boczkiem, kiełbasą oraz uszami i ogonami wieprzowymi.
Udko kurczaka przygotowane w wersji Paella Valenciana
Składniki :
1 udko kurczaka
1 cukinia
2 dojrzałe
pomidory
1 świeża
papryka bez nasion
1 łyżka mieszanych świeżych ziół
1 łyżka oliwy z oliwek
sól,
pieprz
Przygotowanie:
1 łyżkę oliwy podgrzać na patelni i obsmażyć udko kurczaka ze wszystkich stron, włożyć je do dolnego koszyka parowaru, posolić, przykryć i gotować na parze 15 minut. Pomidory pokroić w ćwiartki, cukinię w grube plastry, paprykę w paski. Ułożyć warzywa do średniego koszyka na parowarze, przykryć i gotować na parze 15 minut. Podawać udka w kompozycji warzyw na ciepłym talerzu.
Sałatka "Poranek w Barcelonie"
Składniki
1 szklanka ryżu ugotowanego na sypko
1 puszka krewetek w sosie
własnym
1/3 szklanki rzodkiewek pokrojonych
w cienkie plastry
1 łyżeczka posiekanej czerwonej cebuli
szczypiorek koperek
majonez jogurt naturalny
Przygotowanie:
Majonez wymieszać w miseczce z jogurtem naturalnym, przyprawić solą i pieprzem, krewetki osączyć. Połączyć w misce wszystkie składniki. Podlać je sosem i wymieszać. Podawać z pieczywem.
Sałatka ze świeżym szpinakiem po katalońsku
Składniki :
60 dag umytych i osuszonych liści szpinaku
5 łyżek oliwy
4 łyżki rodzynek
3 łyżki orzeszków piniowych
1-2 posiekanych
ząbków czosnku
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, odcedzić. Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć orzeszki
piniowe, dodać rodzynki i czosnek, smażyć na małym ogniu do momentu pojawienia się intensywnego zapachu czosnku. Dodać szpinak, kiedy wszystkie liście zmiękną, odparuj go. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać na przystawkę ze świeżym pieczywem.
Zupa czosnkowa
Składniki:
1 główka czosnku
3 kromki czerstwego pszennego chleba
6 szklanek bulionu warzywnego
2 jajka
1 szklanki oliwy
1/6 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki posiekana natka pietruszki
sól
Przygotowanie:
Czosnek posiekać, pokruszyć chleb. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić czosnek, wsypać okruchy chleba, cały czas lekko mieszając, wsypać słodką paprykę, wlać gorący bulion. Gotować 20 minut na małym ogniu. Jajka roztrzepać, połączyć z małą ilością zupy, wlać do garnka, mieszając zdjąć z ognia, zanim zupa się zagotuje, przyprawić do smaku solą i ostrą papryką. Posypać natką pietruszki.
Tortilla z wołowiną
Składniki:
70 dag ugotowanych ziemniaków
20 dag mielonego mięsa wołowego
1 czerwona, zielona i żółta papryka
1 średnia marchewka
1 cebula
3 jajka
3 łyżki śmietany
sól czarny pieprz natka pietruszki oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na złoty kolor, dodać mielone mięso, smażyć 7 minut, warzywa pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków z mięsem, smażyć 9 minut, przyprawić solą i pieprzem, jajko wymieszać ze śmietaną, polać mięso z warzywami, smażyć pod przykryciem 5 minut. Gdy spód jest gotowy odwrócić i smażyć kolejne 5 minut, posypać posiekaną natką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?