Najpierw zaczynam od ciasta. Z wymienionych poniżej składników, wyrabiam ciasto, mocno je ugniatam, przykrywam i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi objętość, jeszcze raz wyrabiam i odstawiam . W tym czasie przygotowuję farsz.
Suszone grzyby dokładnie myję pod bieżącą wodą i gotuję. Po ugotowaniu drobno je siekam. Ryż gotuję na sypko (dwie objętości osolonego wrzątku, jedna objętość ryżu, łyżka masła) i studzę. Cebulę obieram, płuczę, drobno siekam i podsmażam na tłuszczu na złoty kolor. Grzyby i cebulkę przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa, przekładam do garnka, dodaję ryż, jajko, koperek, pieprz i sól. Wszystko razem dokładnie mieszam i duszę przez 5 minut. Jeśli farsz jest za gęsty, dodaję trochę wywaru z grzybów.
Przygotowane wcześniej ciasto drożdżowe rozwałkowuję na dwa okrągłe placki o grubości około centymetra. Na jednym placku układam farsz, nakrywam drugim i starannie zlepiam brzegi. Powierzchnię smaruję jajkiem. Kulebiak wkładam do formy wysmarowanej tłuszczem, wstawiam do dobrze nagrzanego piekarnika (220 stopni) i piekę 40 minut. Po wyjęciu kroję na porcje i polewam sosem koperkowym.
Składniki na 4 osoby
Ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 3 dag masła
- jajko
- żółtko
- łyżeczka cukru
- 2 dag drożdży (roztartych w mleku)
- płaska łyżeczka soli
Farsz:
- 3 dag grzybów suszonych
- 5 dag masła
- średniej wielkości cebula
- jajko
- 10 dag ryżu
- łyżka drobno posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do wysmarowania formy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?