Kuleczki drobiowe ze szpinakiem i kozim serem
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 200g szpinaku
- 100g koziego sera
- 2 jajka
- bułka tarta
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- olej
- kilka kropel soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Szpinak: do rondelka wrzucamy kolejno: masło, cebulkę i czosnek pokrojone w kostkę, szpinak, sól, pieprz, startą gałkę muszkatołową; na koniec skrapiamy cytryną i czekamy aż całość odparuje.
Kuleczki drobiowe: mięso i ostudzony szpinak przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy sól, pieprz, jajko, trochę bułki tartej i lepimy kuleczki, które maczamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Kuleczki smażymy na rozgrzanym oleju. Można podawać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniaczkami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?