Kotlety z mortadeli jak w PRL-u. Włoski specjał znowu na czasie
Mortadela jest rodzajem wędliny, który przez czasy PRL-u zyskał niechlubną sławę. Wtedy robiono ją z gorszej jakości mięsa i polecano na obiad jako panierowane...
Jak ułożyć sztućce? Savoire-vivre przy stole. Zobacz porady ekspertki
Aleksandra Pakuła to dziennikarka, specjalistka od public relations, autorka kanału „Instytut Etykiety” na Youtube i znawczyni etykiety. Na swoim profilu na...
Roślinne zamienniki mięsa i mleka naprawdę zdrowsze od produktów zwierzęcych!
Produkty zastępujące mięso i mleko są coraz łatwiej dostępne, rośnie ich wybór i wciąż poprawia się smak. Niektóre z obecnych zamienników żywności odzwierzęcej...
Co zrobić z nożyczkami w kuchni? Oto przedmioty codziennego użytku do gotowania
W domu jest wiele przedmiotów, w których kryje się potencjał do wykorzystania w kuchni. Najczęściej korzystamy z nożyczek, którymi można pokroić pizzę na równe...
Jak przedłużyć świeżość ziół? 4 niezawodne sposoby Jamiego Olivera
Jamie Oliver podpowiada, jak zaoszczędzić pieniądze i jedzenie. Masz w domu świeże zioła, np. pietruszkę, bazylię, tymianek czy kolendrę? Zadbaj, by ich nie...
Popularne lody wycofane ze sklepów. Zawierały rakotwórczą substancję
Wycofywane są cztery konkretne partie różnych smaków lodów marki Häagen-Dazs. Jeden ze składników lodów zawierał substancję pochodną rakotwórczego tlenku...
Co zrobić z cukinii? Z jogurtem, z serem i z miętą. Triki kulinarne mistrzów kuchni
Cukinia jest niezwykle uniwersalnym warzywem w kuchni. Gordon Ramsay zachęca, aby cukinii nie traktować po macoszemu, wrzucając bez namysłu do ratatouille. A...
Błędy popełniane przy robieniu "mielonego". Przez to mięso nie będzie soczyste
W polskich domach po mięso mielone sięgamy chętnie i często. Jednak jego właściwe przygotowanie to wcale nie taka prosta sprawa. Zobacz koniecznie, jakie błędy...
Gorąca kukurydza i orzeszki w karmelu za 15 zł? Są tańsze opcje do jedzenia na plaży
Połowa wakacji za nami, ale to w sierpniu najwięcej Polaków wyruszy na urlop i wielu wybierze morze. Dzień spędzony na plaży jest przyjemny do czasu, gdy...
Odwoływanie rezerwacji i brak napiwków. Tego lepiej nie robić w restauracji
Podczas spotkań ze znajomymi w kawiarni czy restauracji często zastanawiasz się, co wypada a co nie? Masz wątpliwość, jak się zachować? Z pomocą przychodzą...
Zastawa stołowa w nowoczesnym stylu
Skompletowanie zastawy stołowej do domu lub mieszkania to wyzwanie, przed którym staje większość z nas przynajmniej raz w życiu. Niektórzy podchodzą do sprawy...
Jak rozpoznać prawdziwą porcelanę? Pielęgnacja zastawy
Twórczość człowieka zaczęła się w zasadzie od wyrabiania narzędzi codziennego użytku z ogólnodostępnych, naturalnych materiałów. Nie trzeba więc nikogo...
Szkło bez tajemnic, czyli jak serwować napoje?
Podczas oficjalnych spotkań i przyjęć ilość kieliszków, filiżanek i szklanek może przyprawić o zawroty głowy. Do czego nalać wodę? Czym różnią się kieliszki do...
6 najlepszych patentów na zdrowe grillowanie. Porady dietetyka
Spotkania przy grillu z bliskimi to narodowy sport Polaków, szczególnie wiosną i latem. Czy dania z rusztu zawsze muszą być niezdrowe? Niekoniecznie. Jeśli...
Traktowana jak odpad, ma sporo prozdrowotnych właściwości. Czy warto pić serwatkę?
Kiedyś uważana za odpad, teraz coraz częściej włączana do diety. Lekko kwaskowata, orzeźwiająca, a przy tym... bardzo zdrowa! Serwatka z mleka to źródło wielu...
Które owoce mają mało cukru? Jak zrobić zdrowe przekąski z owocami?
Zastanawiasz się, które owoce mają mało cukru? Jesteś na diecie cukrzycowej? Mamy dla ciebie porady pyschodietetyczki Marty Adamiuk, która wyjaśnia, co można...
Tak oszczędzisz, wykorzystując resztki. Piwo z chleba, pesto z liści rzodkiewki
Ci, którzy obierają warzywa, tracą nie tylko część witamin i składników mineralnych skrywających się zaraz pod skórką. Marnują również część kupionego lub...
Tych produktów lepiej unikać na pusty żołądek
Czego lepiej nie jeść i nie pić na pusty żołądek? Bez wątpienia pełnowartościowe śniadanie powinno być codzienną rutyną. Niestety nie wszystkie produkty...
Zimne czy gorące, czyli co jeść i pić podczas upałów? Smakoterapia podpowiada
Iwona Zasuwa to popularna autorka książek i bloga o nazwie „Smakoterapia”, a także wokalistka, znana ze współpracy z Kayah. Poprzez gotowanie chce pokazywać, że...
Jak zrobić perfekcyjnego grilla? Anthony Bourdain grzmiał o jednej zasadzie
Grillowanie może być sztuką. Aby cieszyć się smacznymi potrawami z grilla, warto przestrzegać kilku zasad. Pozornie wydaje się, że trzeba tylko rozpalić grill,...
Jakich błędów unikać podczas parzenia kawy?
Lubisz kawę? Wiele osób pije codziennie małą czarną, aby się rano rozbudzić lub dodać sobie energii w trakcie pracy. Jak prawidłowo parzyć kawę, by cieszyć się...
Jak usunąć muszki owocówki z kuchni? Sprawdź 5 niezawodnych sposobów
Muszki owocówki mogą być problemem w kuchni, szczególnie latem, kiedy jemy więcej owoców i warzyw. Czasem pojawiają się chmarami w pobliżu dojrzałych produktów...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano wczoraj w kategorii Sushi
Dodano wczoraj w kategorii Rehabilitacja
Dodano 5 dni temu w kategorii Dekoracje ślubne
Dodano 5 dni temu w kategorii Kwiaciarnia