Jak żyć zgodnie z ideą zero waste? Poznaj podstawowe zasady i zdrową granicę nurtu
Zero waste jest ideą promującą ograniczenie produkowanych na co dzień odpadów. Ma ona zastosowanie niemal w każdej dziedzinie życia. Jej praktykowanie...
Ten sprzęt warto mieć w kuchni. Zobacz najlepsze roboty
Dobry robot kuchenny sprawdzi się w kuchni nie tylko zaprawionego kucharza, ale też osób rzadziej gotujących w domu. To wielofunkcyjne urządzenie zadba o...
Herbata – rodzaje i właściwości. Jaka herbata jest najzdrowsza?
Herbata to smaczny i popularny napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie codziennych posiłków. Spożywana regularnie wykazuje liczne właściwości...
Najsmaczniejsze zamienniki masła. Przepisy na zastąpienie tłuszczu w kanapce
Ceny masła w sklepach z dnia na dzień pobijają kolejne rekordy. Jednak można zaoszczędzić na maśle, sięgając po pyszne i zdrowe zamienniki. Podpowiadamy, czym...
Takie znane herbaty są szkodliwe dla zdrowia. Mogą powodować wiele dolegliwości
Wiele popularnych herbat, które można spotkać w każdym sklepie, markecie czy restauracji, nie służy naszemu zdrowiu. Czasami jest to kwestia składu, a innym...
Na co zwrócić uwagę przy zakupie mikrofalówki?
Choć mikrofalówka nie jest niezbędnym elementem wyposażenia kuchni, warto ją mieć przynajmniej z kilku powodów. Współczesne modele nie tylko świetnie radzą...
Co zamiast bułki tartej? Kapitalne pomysły na panierkę
Najczęściej wybieranym składnikiem na panierkę jest bułka tarta. Warto zrobić ją własnoręcznie, aby pieczywo się nie zmarnowało. Jednak osoby na diecie...
Jak samemu zrobić chleb na zakwasie? Piekarz radzi, jak upiec domowy chleb
Chrupiący chleb z rumianą skórką i delikatnym miąższem jest prostszy w wykonaniu niż myślicie. Jak go samodzielnie zrobić? - Ważne, by zbierać doświadczenia i...
Arsen – uważaj na rakotwórczy pierwiastek, który znajdziesz w jedzeniu i wodzie
Arsen to toksyczny pierwiastek, którego wysoki poziom może przyczyniać się do rozwoju niektórych chorób, w tym nowotworów. Wykazano, że na rozwój raka...
Czy są już grzyby w lasach? Internauci chwalą się swoimi zbiorami w sieci
Tradycja grzybobrania znana jest w Polsce od setek lat. Znalazła nawet swoje odzwierciedlenie na kartach „Pana Tadeusza” Adama Mickiewicza. Grzybobranie to dla...
Zdrowe przekąski na jesień. Garść orzechów zamiast ciastek, jarmuż zamiast chipsów
Gorące i długie, letnie dni za nami. Coraz chętniej zaszywamy się w domu z kubkiem gorącej herbaty, aby poczytać książkę lub obejrzeć maraton ulubionego...
Co zrobić z grzybów? TOP 9 przepisów. Pascal Brodnicki stosuje wyrafinowany składnik
Grzyby to ulubiony produkt wielu smakoszy. Ususzone, mrożone lub marynowane są nieodzownym składnikiem jesiennych i zimowych obiadów oraz kolacji. Jednak czasem...
Zero waste w kuchni, czyli jak nie marnować jedzenia. Ekspert podpowiada
Ceny żywności to ostatnio jeden z najbardziej gorących tematów w Polsce. To także motywacja do racjonalnego gospodarowania zasobami naszej lodówki i domowej...
Błyskawiczna zapiekanka na obiad. Wyśmienite przepisy nie tylko z ziemniakami
Zapiekanka ziemniaczana to jedno z najpopularniejszych tanich posiłków na rodzinny obiad lub kolację. Można ziemniaki ugotować w śmietance, a następnie zapiec...
Co jeść we wrześniu? Sylwia Majcher radzi, jakie owoce i warzywa są teraz warte uwagi
Wrzesień to czas na kalendarzowy koniec lata. W prawdzie jesień zbliża się nieuchronnie, ale przez ponad miesiąc będziemy mogli zajadać świeże owoce i warzywa....
Te błędy popełniamy najczęściej przy marynowaniu grzybów
Wrzesień i październik to szczyt sezonu na grzyby w Polsce. Najlepszym sposobem na podkreślenie ich smaku i przedłużenie terminu przydatności do spożycia jest...
Zmywarka w kuchni nie tylko umyje naczynia. Wykorzystują ją nawet do gotowania
Zmywarka w kuchni, zgodnie ze swoją nazwą, najczęściej służy do mycia naczyń. Jednak są dwa nietypowe zastosowania zmywarki, których nie polecają producenci...
Jak wykorzystać ocet w kuchni? 8 sprawdzonych sposobów
Ocet może mieć wiele zastosowań w kuchni. Ten jabłkowy wybiorą osoby lubiące łagodniejsze smaki. Spirytusowy - ci, którzy wolą wyraziste potrawy i aromaty. Ocet...
Co zrobić z wodą po kiszonych ogórkach? Nie wylewaj! Dodaj do mięsa, kaszy czy żurku
Gdy zjemy ogórki kiszone, zostaje po nich sok pełen cennych właściwości odżywczych. Co zrobić z wodą po ogórkach? Pod żadnym pozorem jej nie wylewaj! Dodaj ją...
Tego nie wolno robić w restauracji. Przez takie zachowania narobisz sobie wstydu
Wyjazd na wakacje to dla wielu Polaków czas odpoczynku od gotowania i spróbowania lokalnej kuchni w turystycznych miejscowościach. W restauracjach panują...
Czy panga jest zdrowa? Zastosowanie popularnej ryby
Rybą, która doczekała się złej sławy, jest panga. Tania i powszechnie dostępna ryba pochodzi z Wietnamu. Jest sztucznie hodowana w rzece Mekong jednej z...
Zerówki kontra klatkowe. Jak przechowywać jajka w lodówce?
Jajka to podstawowy produkt używania do gotowania w kuchni. Najczęściej używamy ich do pieczenia ciast, klopsów, majonezów i podajemy jako dodatek do...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano wczoraj w kategorii Sushi
Dodano wczoraj w kategorii Rehabilitacja
Dodano 5 dni temu w kategorii Dekoracje ślubne
Dodano 5 dni temu w kategorii Kwiaciarnia